back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Π. Ιωακειμίδης: Δεν υπάρχει γραμμή επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία, ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.  Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Γιάννη Θεοδόση σημείωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα έχουν κοπεί και απαιτείται ανεύρεση αποδεκτού και από τις δύο πλευρές, διαμεσολαβητή.
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή διότι δεν υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και ‘Άγκυρας και αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο. Επίσης δεν υπάρχει ένας  διαμεσολαβητής που να μπορεί να παρέμβει στην Άγκυρα. Παλιότερα το ρόλο αυτόν τον έπαιζαν οι ΗΠΑ αλλά πλέον δεν μπορούν να το κάνουν. Από την άλλη θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο η Γερμανία, αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή και από την Ελληνική πλευρά. Όταν ζητάμε από το Βερολίνο να ταυτιστεί με τις ελληνικές θέσεις, ουσιαστικά ακυρώνουμε τον ρόλο του διαμεσολαβητή που θα μπορούσε να έχει η Γερμανία. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να υπάρχουν χώρες που να μπορούν να παρέμβουν  στην Άγκυρα  προκειμένου να τη σταματήσουν από ορισμένες καταστάσεις και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο χώρες που κρατούν κάποιες αποστάσεις».
Αναφορικά με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σύνθετη και εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο ξανά σε αυτή την τοξική συμπεριφορά:
«Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ό,τι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει εκλογές σε ένα χρόνο ή και λιγότερο. Εφόσον λοιπόν ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του καταφεύγει στην εθνικιστική ρητορική η οποία συγκινεί τις κοινωνίες  και συσπειρώνει γύρω από τις πολιτικές ηγεσίες. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι έχει ενοχληθεί βαθύτατα  από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να είναι περισσότερο κοντά στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία. Αυτό τον ενοχλεί και γι’ αυτό αντιδρά με μια βιαιότητα και με μια οργή η οποία εγκυμονεί κινδύνους»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα