back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γαλλικές εκλογές: Σκληρό ντέρμπι Μακρόν-Μελανσόν βγάζει ο 1ος γύρος

Διαβάστε επίσης

Με ποσοστό 26,20% προηγείται ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν, έναντι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που συγκεντρώνει 25,80%, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που δημοσιοποιήθηκε εφόσον έκλεισαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Στο 53% εκτιμάται η αποχή

Ωστόσο, δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial δείχνει τη συμμαχία της αριστεράς στο 25,7%,  το κόμμα και τους συμμάχους του Μακρόν στο 25% και την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στο 19,3% των ψήφων.

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μακρόν αναμένεται να κερδίσει 255 με 295 έδρες από τις συνολικά 577, μετά τον πρώτο γύρο, όπως εκτιμά η Ipsos.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό France2, η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζονται και οι δύο με ποσοστό 25,2% να αγωνίζονται ποια θα βγει πρώτη με διαφορά στήθους . Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση από ένα ενωμένο αριστερό μπλοκ που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να στερήσει από τον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία ακόμη και αν δεν πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.:

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος, έφτασε στο 39,4%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 20 χρόνια για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, ήταν μόλις 40,8% στις τελευταίες εκλογές σε αυτό το στάδιο.

Με το σύστημα των δύο γύρων, το οποίο εφαρμόζεται σε 577 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα, η ψήφος στον πρώτο γύρο δεν αποτελεί καλή ένδειξη για το ποιος θα κερδίσει τελικά την πλειοψηφία στις 19 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ert.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα