back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Γραφειοκρατικές απλοποιήσεις»: Ο Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνεται της νομοθεσίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θέλει απλά να επιδιορθώσει τα προβλήματα με το εμπόριο προς τη Βόρεια Ιρλανδία κατά την μετά το Brexit εποχή στη νομοθεσία που θα αφορά τη μη εφαρμογή μερών της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές «γραφειοκρατικές απλοποιήσεις».

«Είναι σχετικά απλό να το κάνουμε αυτό, είναι μια γραφειοκρατική αλλαγή που χρειάζεται να γίνει. Ειλικρινά είναι ένα σχετικά ασήμαντο πακέτο ρυθμίσεων», δήλωσε ο Τζόνσον στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, αψηφώντας τους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

«Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε κάποιες γραφειοκρατικές απλοποιήσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η Βρετανία αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει σχέδια που θα παρακάμπτουν κάποιους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη μετά το Brexit εποχή, σε μια κίνηση που θα αυξήσει την ένταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εμπορικό πόλεμο.

Σημειώνεται, ότι η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να είναι πρόθυμο να αλλάξει τους μετά το Brexit κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο επιθυμεί μια «διαπραγματευθείσα λύση».

«Μίλησα στον αντιπρόεδρο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Μάρος Σέφτσοβιτς για να συζητήσουμε τη νομοθεσία που ανακοινώνουμε σήμερα για τη διευθέτηση των προβλημάτων με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας», ανέφερε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.

«Προτιμούμε μια διαπραγματευθείσα λύση αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει το Πρωτόκολλο».

Δουβλίνο: Η Βρετανία θα δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες γύρω από το Brexit

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι είπε σήμερα στη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας ότι τα σχέδια της να παρακαμφθούν τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα δημιουργήσουν μια νέα σειρά από αβεβαιότητες.

«Ο υπουργός Κόβενι δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νομοθεσίας που θα παραβιάσει τις δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασίλειο με βάση το διεθνές δίκαιο πλήττει βαθιά τις σχέσεις σε αυτά τα νησιά και μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κόβενι σε ανακοίνωση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών.

«Ο υπουργός Κόβενι δήλωσε ότι σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα κακή στιγμή στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Brexit… Η μονομερής προσέγγιση του Ηνωμένου Βασίλειου δεν είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Ιρλανδίας. Αντί να επιλύει προβλήματα, η νομοθεσία αυτή θα δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά από νέες αβεβαιότητες και ζημιά».

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα