back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Λατρεία» της Χάνα Κεντ

Διαβάστε επίσης

«Η μαρτυρία της αγάπης είναι η ραχοκοκαλιά του σύμπαντος. Η μάνα ρίζα απ’ όπου φυτρώνουν όλες οι ιστορίες».

Το 1836 και σε μια περιοχή της Πρωσίας, η δεκαπεντάχρονη Χάνε νιώθει να ασφυκτιά στο κλειστό περιβάλλον της κοινότητάς της. Αισθάνεται εγκλωβισμένη μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των Λουθηρανών της παλιάς πίστης, οι οποίοι ζουν αποκλεισμένοι υπηρετώντας τη θρησκεία τους στο δάσος. Η συνάντηση της Χάνε με τη νεοφερμένη συνομήλικη της Τέα φέρνει την ελπίδα και την αισιοδοξία και στις δυο τους. Όταν όμως οι οικογένειές τους αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Νότια Αυστραλία για να ξεφύγουν από την αντίδραση της Ενωτικής Εκκλησίας, η αιφνίδια αλλαγή και το επίπονο ταξίδι δεν θα αφήσουν αλώβητες τις ηρωίδες.

Μετά τα «Έθιμα ταφής» και τους «Καλούς», η δημοφιλής συγγραφέας Χάνα Κεντ στο νέο της μυθιστόρημα παίρνει ως αφορμή και εδώ πραγματικά γεγονότα -τη φανατική δίωξη ανθρώπων για την πίστη τους, την αναγκαστική μετανάστευση στην Αυστραλία και την αντιμετώπιση ακραία αντίξοων συνθηκών στην πορεία για τη δημιουργία αποικιών. Στο κέντρο όμως της αληθινής ιστορίας, η Κεντ τοποθετεί τη μυθοπλαστική και παθιασμένη ρομαντική ιστορία δύο κοριτσιών που γνωρίζουν τον έρωτα για πρώτη φορά και μία σχέση λατρείας και απόλυτης αφοσίωσης που αψηφά όλες τις συμβάσεις, ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο.

«Τέα, σ’ όλες μου τις ενσαρκώσεις, όποιο κορμί κι αν κατοίκησε η ψυχή μου, πάντα σ’ αγαπούσα. Σ’ αγαπώ. Θα σ’ αγαπώ. Κι αν η γη μια μέρα κάψει τα παιδιά της, θα με βρεις στις στάχτες. Αν η θάλασσα ξεραθεί, να με ψάξεις στην άμμο. Δάχτυλα που για πάντα θα γράφουν τ’ όνομά σου στη στάχτη, στην άμμο, ξανά και ξανά, στην ερημιά του κόσμου, στην ερημιά της αγάπης».

Η «Λατρεία» της Χάνα Κεντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση του Άγγελου Αγγελίδη και της Μαρίας Αγγελίδου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα