back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πέμπτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος

Διαβάστε επίσης

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος, που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των δικαιούχων αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη 16 Ιουνίου, αν και καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει η λειτουργία της, μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 ενώ τα ποσά της αποζημίωσης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου.

Εκτός επιδότησης μένουν χιλιάδες λογαριασμοί ρεύματος που εκδόθηκαν ή εκδίδονται μετά τις 31 Μάιου σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση. Η απόφαση αναφέρει πως την επιστροφή του ποσού των 18 έως 600 ευρώ παίρνουν οι δικαιούχοι για λογαριασμούς που εκδόθηκαν πριν από τον Ιούνιο και όχι για την κατανάλωση μέχρι τον Ιούνιο. Με άλλα λόγια εκτός επιδότησης ίσως μείνουν αρκετές καταναλώσεις των τελευταίων και κρίσιμων μηνών ειδικά για όσους καταναλωτές έχουν δίμηνους λογαριασμούς ή τετράμηνους λογαριασμούς και η οποίοι εκδόθηκαν μετά την 31η Μαΐου. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί την 1η Ιουνίου 2022 και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/1/22 – 29/5/22, ο καταναλωτής δε δικαιούται καμία επιστροφή.

Για το επίδομα ρεύματος, εφόσον οι αιτήσεις ανοίξουν στις 16/6, τότε ενδεχομένως να διαμορφωθούν ως εξής:

· Περίπου στις 16/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

· Περίπου στις 17/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

· Περίπου στις 18/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5

· Περίπου στις 19/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7

· Περίπου στις 20/6/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9

Οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να κάνουν τις αιτήσεις τους και τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, ποσό που θα προκύψει μετά από αφαίρεση των φόρων.

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Αρχικά, θα πρέπει να θυμάστε πως όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής στοιχεία για να ολοκληρώσετε την αίτηση στο gov.gr:

· Το ΑΦΜ σας

· Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet

· Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ απευθείας. Οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος θα αντλούνται απευθείας από τους παρόχους.

Βήμα – βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης μέσω του gov.gr είναι η εξής:

· είσοδος και σύνδεση στο gov.gr

· ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet

· αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό

· αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται

· θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος

· θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία.

· εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

 

Ποιοι οι δικαιούχοι – Τι ισχύει για το εισόδημα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για το επίδομα ρεύματος με αίτηση στο Power Pass:

· Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

· Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020,λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

· Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.

· Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

· Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

· Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

 

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα