back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βόρεια Ιρλανδία: Οι Βρυξέλλες απειλούν το Λονδίνο με δικαστικές ενέργειες

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση με δικαστικές ενέργειες μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου του Λονδίνου που θέτει υπό αμφισβήτηση μονομερώς το τελωνειακό καθεστώς μετά το Brexit της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Με πολύ μεγάλη ανησυχία σημειώνουμε την απόφαση που έλαβε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο ακυρώνει τα βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου. Μια μονομερής δράση βλάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς.

“Σε έναν πρώτο χρόνο, η Επιτροπή θα εξετάσει τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε κατά της βρετανικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2021”, δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

Η διαδικασία αυτή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, είχε τεθεί σε παύση από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021, “σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η αναζήτηση κοινών λύσεων”, υπενθύμισε ο Σέφκοβιτς.

“Η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου στρέφεται ευθέως κατά του πνεύματος αυτού”, κατήγγειλε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Σέφκοβιτς αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική νέων διαδικασιών επί παραβάσει για την “προστασία της ενιαίας αγοράς από τους κινδύνους που η παραβίαση του πρωτοκόλλου προκαλεί για τις εταιρίες της ΕΕ και για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ”.

Ο αντιπρόεδρος Σέφκοβιτς επανέλαβε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο” που διέπει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Εντούτοις, κάλεσε ταυτόχρονα κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να “συμμετάσχει (με την Επιτροπή) σε κοινές λύσεις”.

“Σύμφωνα με την ισχυρή και μακροχρόνια δέσμευση της ΕΕ προς τις εταιρίες και τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, θα παρουσιάσουμε σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες το μοντέλο μας για ευέλικτη εφαρμογή του πρωτοκόλλου, βασισμένο σε βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο του πρωτόκολλου”, δήλωσε.

“Αυτό θα αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα που τίθενται από τις εταιρίες και τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας”, πρόσθεσε.

Για να αποφευχθεί η επιστροφή ενός συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, το πρωτόκολλο δημιουργεί στην πραγματικότητα ένα τελωνειακό σύνορο μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας.

Η κατάσταση αυτή διαταράσσει τον εφοδιασμό με προμήθειες του εδάφους και σπέρνει οργή στην κοινότητα των Ενωτικών που είναι προσηλωμένη στην παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τις Βρυξέλλες, αυτές οι διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι απαραίτητες για την προστασία της ακεραιότητας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα