back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χ. Πρωτόπαπας: Καθολική η ανάγκη για αίμα και η εθελοντική προσφορά, είναι πράξη αλληλεγγύης

Διαβάστε επίσης

 

Με μήνυμα «η προσφορά αίματος είναι πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές» γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στόχος της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη διασφάλιση ασφαλούς αίματος και να τονιστεί η σημασία της συμβολής των μη αμειβόμενων αιμοδοτών, μέσα από μια ευρύτερη κινητοποίηση.

Στην ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής προσφοράς αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης αναφέρθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Οι ανάγκες της χώρας είναι περίπου 600 χιλιάδες μονάδες αίματος το χρόνο και για τη κάλυψή τους καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κι άλλοι φορείς, πολιτικοί σύλλογοι, επαγγελματικά σωματεία κλπ. Ωστόσο, δεν είμαστε αυτάρκεις, μας λείπουν 20 με 30 χιλιάδες μονάδες και για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται διαρκής προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό γίνεται φανερό σε περιόδους κατά τις οποίες το Σύστημα Αιμοδοσίας αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες για αίμα, όπως οι γιορτές ή οι καλοκαιρινές διακοπές, οπότε «είναι αναγκαία η επαγρύπνηση και η αυξημένη προσφορά όλων», όπως τονίζει ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών.

Στην προσπάθεια έγκαιρης εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αίματος συμβάλλουν επίσης ο ΕΟΔΥ, με αιμοδοσίες που οργανώνονται δυο φορές το χρόνο, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο Επαγρύπνησης για το Αίμα και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων, μέσω των επιστημονικών και κοινωνικών του δραστηριοτήτων.

Ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε πάντως αισιοδοξία για τις μελλοντικές προοπτικές όπως και για τους πολυμεταγγιζόμενους, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες «να μη διστάσουν να πάρουν μέρος σε κάθε πρωτοβουλία εθελοντικής αιμοδοσίας σε όλη την επικράτεια, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη…. Μην ξεχνάμε πως η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, αλλά όχι και η πρόσβαση σε αυτό για όλους όσοι το χρειάζονται…».

Σήμερα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα δώσει το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες, στον site:

https://ekea.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα