back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Πολιτική μας είναι η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Διαβάστε επίσης

«Προσοχή και σεμνότητα», συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μιλάει για προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως προς το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον, ιδίως για το σκέλος της πώλησης των μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο στις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι ο ν. 4346/2015 που ορίζει ότι η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης, μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή την τρέχουσα τιμή αγοράς.

«Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προστασία δημοσίου συμφέροντος είναι η εκτόξευση και διατήρηση των «κόκκινων» δανείων σε υψηλά επίπεδα και ποσοστά. Τα «κόκκινα» δάνεια -να υπενθυμίσω- ότι τα παραλάβαμε όσο και τα παραδώσαμε στο 43,5% του συνόλου των δανείων. Υπενθυμίζω για αυτούς που υποστηρίζουν για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ότι αν ανατρέξουν στα Πρακτικά της Βουλής το 2015, ο αγαπητός κ. Τσακαλώτος και κ. Δραγασάκης λέγανε ότι η 3η, για εμάς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, ήταν αναγκαία γιατί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 δεν θα υπήρχαν «κόκκινα» δάνεια. Το θυμάστε ή να σας δώσω τα Πρακτικά;».

«Για εμάς», επέμεινε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «προστασία δημοσίου συμφέροντος είναι όταν σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο 12,1%, από το ύψος το οποίο το παραλάβαμε και όταν δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήδη βρίσκονται κάτω από 10%».

Είμαστε ειλικρινείς, είπε ο υπουργός Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει μείωση ιδιωτικού χρέους και για αυτό και πρέπει και κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τον μεγάλο όγκο του ιδιωτικού χρέους, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα για να οδηγηθεί αυτό σε παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Αναφορικά με τη χορήγηση μεταβλητών αποδοχών στα ανώτατα διοικητικά στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν λάβει ενίσχυση από το ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «δεν μπορούν να χορηγηθούν, για όσο διάστημα εξελίσσεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι ολοκληρώσεως αυτού. Δεν μπορούν να χορηγηθούν μεταβλητές αποδοχές για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άνω του 10% προς το σύνολο των δανείων».

Στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εφ’ όσον επιτύχουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κάτω από το 10%, τότε, μετά το 2023, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης μεταβλητών αποδοχών αποκλειστικά και μόνο με τη μορφή μετοχών, είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών σε στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων ρυθμίζεται αυστηρά από την τραπεζική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι νόμος του κράτους από το 2014.

«Για τον κ. Σταϊκούρα, η οικονομική ιστορία της χώρας αρχίζει το 2015», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Για τον κ. Σταϊκούρα, δεν χρεοκόπησε η Νέα Δημοκρατία τη χώρα. Δεν υπήρχε το PSI που ζημίωσε τις ελληνικές τράπεζες. Τίποτα από αυτά δεν υπήρχαν. ‘Αρα, ο πολιτικός της χρεοκοπίας, που έγινε ο πολιτικός της ακρίβειας, μας κουνάει το δάχτυλο με ένα υφάκι που δεν αρμόζει σε έναν Υπουργό».

Δεν θα προχωρήσει αυτή η χώρα, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εάν το δημόσιο συμφέρον δεν είναι πάνω από το ιδιωτικό συμφέρον. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια Κυβέρνηση, που όποια και να είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ιδιωτικοποίηση και ανταγωνισμός. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γι’ αυτόν τον λόγο. Είναι καιρός να το αλλάξουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και για τον νυν Υπουργό Οικονομικών αλλά και για τον πρώην, δημόσιο συμφέρον σημαίνει διαγραφή κόκκινων δανείων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα διενέργεια πλειστηριασμών για αυτά που χρωστούν τα λαϊκά στρώματα; Αυτός είναι ο ορισμός του δημοσίου συμφέροντος; Είσαστε πάρα πολύ καλοί σε αυτόν τον ορισμό και οι δυο σας», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που σχολίασε επίσης ότι «ο νέος ορισμός για την προστασία των εργαζομένων, κατά τον κ. Σταϊκούρα, σημαίνει απολύσεις και εξώσεις».

«Για εμάς πάνω από όλα μετρά η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και τα καταφέρνουμε», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και συνέχισε: «Όπως θα δείτε, ακόμη και σε δημόσιους φορείς που είχαν εξαιρετικά προβλήματα, όπως είναι η ΕΑΒ, κάνουμε προσλήψεις. Κάνουμε πολλές προσλήψεις και θα κάνουμε και μονιμοποιήσεις, γιατί, ναι, αυτό είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. ‘Αρα, έρχομαι και σας λέω ότι για εμάς πρόταγμα της πολιτικής μας είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που μεταφράζεται σε ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά και η διατήρηση των υφιστάμενων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα