back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

“Βουτιά” στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, μετά το χθεσινό “ξεπούλημα” στη Wall Steet, καθώς η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενέτεινε τις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed. Απώλειες της τάξης του 4,70% στο ΧΑ. Την εικόνα μας δίνει ο Νίκος Καρούτζος…

Εδώλιο στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, σχετικά με τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συγκροτηθεί από ανώτατους δικαστές από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ, για το αδίκημα της παραβίασης καθήκοντος, που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, μαζί με τον Νίκο Παππά παραπέμπεται σε δίκη και ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, που είχε μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από προτροπή του πρώην υπουργού, προκειμένου, όπως έχει καταγγείλει, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή, τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προβεί στην καταγγελία όλων των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποσύρει την τροπολογία θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Για μια “γενναία απόφαση της κυβέρνησης” στη δύσκολη αυτή μετάβαση της ΛΑΡΚΟ, ώστε η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα στο μέλλον, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Στην Αθήνα σήμερα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Σε μισή ώρα η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, “στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί ένα μήνυμα για τη συνεργασία Γερμανίας και Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής”.

Νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, αναμένεται από την κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι “αυτή θα ανακοινωθεί όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει”. Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορούν να λαμβάνονται μέτρα κάθε μέρα, γιατί η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα και θα χρειαστεί «να κρατήσουμε δυνάμεις».

Παρατείνεται, στο μεταξύ, έως τις 31 Δεκεμβρίου ο μειωμένος ο ΦΠΑ στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα εισιτήρια κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων, στις σχολές χορού και στα γυμναστήρια. Την 6μηνη παράταση προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που στοχεύει στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο πυρήνας της ρύθμισης, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση, κάτι που εμμέσως αναστέλλει την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνιστά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, κάνοντας λόγο για “διαφορές μεταξύ χωρών”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες. “Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν μπορεί να λειτουργεί και ως Πρέσβης του Ερντογάν και ως ΓΓ του ΝΑΤΟ”, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μέσα στον Ιούλιο αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης, “περνάνε στο κινητό με μια εφαρμογή τύπου wallet”, όπως ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής και ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Επίσης, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, την Παρασκευή ανοίγει και η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου, ενώ τα ποσά της αποζημίωσης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εκτός επιδότησης μένουν χιλιάδες λογαριασμοί ρεύματος που εκδόθηκαν ή εκδίδονται μετά τις 31 Μαϊου. Η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει πως την επιστροφή του ποσού έως 600 ευρώ παίρνουν οι δικαιούχοι για λογαριασμούς που εκδόθηκαν πριν από τον Ιούνιο και όχι για την κατανάλωση μέχρι τον Ιούνιο.

Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να δώσει περιθώριο αρχικά 15 ημερών και ενδεχομένως στη συνέχεια άλλων 15, δηλαδή έως τις 29 Ιουλίου, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 4 στους 10 φορολογούμενους έχουν υποβάλει δήλωση.

Τη συμφωνία της ΕΕ για αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Τραγικό θάνατο βρήκε 36χρονη γυναίκα χθες το βράδυ στις 20.45 στο Παγκράτι όταν έπεσε από το μπαλκόνι 3ου ορόφου πολυκατοικίας, στην οδό Απάλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα είχε ξεχάσει τα κλειδιά της και επιχείρησε να περάσει από διπλανό μπαλκόνι στο διαμέρισμα της. Στην προσπάθεια της έχασε την ισορροπία της και βρέθηκε στο κενό.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμοί Κελσίου – 30 βαθμοί, κι αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα