back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επτά στους δέκα Έλληνες εργοδότες δηλώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις

Διαβάστε επίσης

Στην τελευταία θέση ως προς την προοπτική προσλήψεων, μεταξύ 40 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ManpowerGroup, για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η οποία διενεργήθηκε διεθνώς με την συμμετοχή 40.353 εργοδοτών, η προοπτική προσλήψεων στην χώρα μας βρίσκεται στο -1% από 19% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την πρώτη χώρα (Μεξικό) στο 51%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένεται σε 22 χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, της Μέση Ανατολής και της Αφρικής.

Σχεδόν επτά στους δέκα από τους συνολικά 515 Έλληνες εργοδότες, δηλώνουν πως είτε δεν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις (43%) είτε θα μειώσουν το προσωπικό (26%) και μόλις το 28% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

Ο τομέας με τις υψηλότερες προθέσεις είναι η Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Επικοινωνία, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης +23% κατά το προσεχές τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).

Ακολουθούν τα τραπεζικά, χρηματοοικονομικά,οι ασφάλειες και τα κτηματομεσιτικά ως ενιαίος κλάδος.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρωτογενής παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών, ενώ αμετάβλητα προβλέπονται τα δεδομένα για τις κατασκευές.

Πιο αδύναμη αγορά σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων αποτυπώνονται οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -50% και ακολουθούν:

η βιομηχανία, το εμπόριο και οι μεταφορές, εκπαίδευση- υγεία και δημόσιος τομέας, εστίαση, ψυχαγωγία και ξενοδοχεία.

Παράλληλα:

Το 60% των εργοδοτών δηλώνει ότι αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εξαιτίας της έλλειψης ταλέντων, το 18% πολλή δυσκολία και το 20% καμία.

Ιδιαίτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων.

Το υψηλότερο ποσοστό εργοδοτών (23%) αναφέρουν ότι πιο δύσκολη είναι η αναζήτηση ταλέντων στο Ανθρώπινο Δυναμικό ενώ ακολουθεί ο κλάδος της Πληροφορικής/Δεδομένων και της Βιομηχανίας/Παραγωγής.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα