back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ευ. Τσακαλώτος: Απουσιάζει από την κυβέρνηση η αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος

Διαβάστε επίσης

«Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι μια βάση για μια αριστερή εναλλακτική προοδευτική αριστερή κυβέρνηση που θα έχει μια διαφορετική κατεύθυνση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Τσακαλώτος, επισήμανε πως τα επιτόκια αυξάνονται και η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη». Επέκρινε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης λέγοντας σχηματικά πως «μοιάζει πιο εύκολο να τα ξαναβρούν η ‘Αμπερ Χέρντ και και ο Τζόνυ Ντεπ παρά εσείς με τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα» και εκτίμησε πως « η φθορά της κυβέρνησης δεν μπορεί να σταματήσει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τη διαχωριστική γραμμή με την πολιτική της ΝΔ στην βάση «της υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος». «Δεν έχετε σαν ιδέα σας το δημόσιο συμφέρον» είπε ο κ. Τσακαλώτος και αυτό «το δείξατε στην Υγεία που είχατε ευκαιρία να επενδύσετε. Εσείς, όμως ξοδέψατε λεφτά όχι με το να χτίσετε ένα κοινωνικό κράτος με πρωτοβάθμια υγεία, όχι σε μόνιμες προσλήψεις» όπως άλλωστε κάνετε και τώρα με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και με το να μην κάνατε τίποτα για να ελέγξετε την αγορά και την αισχροκέρδεια.

Αναφερόμενος στο ΤΧΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως και εδώ η Κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος. Επισήμανε πως το τραπεζικό σύστημα συνολικά, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο από τις επενδύσεις που γίνονται σε ορυκτά καύσιμα και είναι βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών. Μπορούμε, τόνισε, να κατευθύνουμε σε πράσινες επενδύσεις τα τραπεζικά κεφάλαια, αλλά εσάς δεν σας αφορά αυτό. Εμείς θέλουμε, είπε ο κ. Τσακαλώτος, τον δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα γιατί και κατανοούμε τους κινδύνους συστημικού ρίσκου και γιατί θέλουμε να υπάρχει η κατεύθυνση. Εσείς, όμως, λέτε πως όλα πρέπει να είναι ιδιωτικά και να μην υπάρχει κατεύθυνση ούτε και ρύθμιση.

Για την ΛΑΡΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως και εδώ δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση η έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Επισήμανε πως η δική του επιστολή, ως Υπουργός Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη να διασωθούν όσο πιο πολλές θέσεις εργασίας μπορούμε. Ότι περιοχές που βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα είναι περιοχές με πολλά προβλήματα και πρέπει να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Και έθεσα όλα τα νομικά επιχειρήματα για να σωθεί η ΛΑΡΚΟ. Επιχειρήματα που εσείς, όμως, ως Κυβέρνηση ποτέ δεν χρησιμοποιήσατε ποτέ. Τόνισε, τον σημαντικό ρόλο του νικελίου σήμερα που χρησιμοποιείται για μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πρόσθεσε πως «είναι δημόσιο συμφέρον να έχουμε τον έλεγχο στο νικέλιο που είναι στρατηγικής σημασίας για όλη την ΕΕ».

Ο κ. Τσακαλώτος, παράλληλα , απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, στο Μέρα 25 και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι μια βάση για κοινή πολιτική, για μια αριστερή εναλλακτική προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, θυμίζοντας την φράση του Raymond Williams «Το να είναι κανείς ριζοσπάστης είναι να κάνεις την ελπίδα ζωντανή και όχι την απόγνωση πειστική.» Και αυτό «πρέπει να κάνουμε. Την ελπίδα πιθανή και εφικτή για μια κυβέρνηση με διαφορετική κατεύθυνση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα