back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Στη Ρουμανία ο Εμ. Μακρόν – Δεν αποκλείεται να μεταβεί και στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έφτασε απόψε στη Ρουμανία για να συναντηθεί με τους 500 Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη χώρα αυτή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μακρόν θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Μολδαβία και δεν αποκλείεται να μεταβεί και στο Κίεβο.

Η περιοδεία αυτή έχει ως στόχο «να στηρίξουμε τους στρατιώτες μας που κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να προστατεύσουν τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφευχθεί μια επέκταση του πολέμου», εξήγησε ο ίδιος λίγο πριν αναχωρήσει από τη Γαλλία.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η οποία «έσπειρε παντού μια γεωπολιτική και οικονομική αταξία», όπως είπε.

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη στην Ουκρανία ενδέχεται να γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με γερμανικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανόν ο Μακρόν να μεταβεί στην Ουκρανία μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο των Ηλυσίων που επιμένει ότι προς το παρόν «τίποτα δεν είναι βέβαιο».

Ο Μακρόν, που συνοδεύεται από τους νέους υπουργούς Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, έφτασε στις 20.00 στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωστάντζα, το μεγάλο ρουμανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα που απέκτησε στρατηγική σημασία μετά την έναρξη του πολέμου.

Όπως οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία, «η Ρουμανία είναι στην πρώτη γραμμή», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα, με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και με μέλη της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής «Αετός» η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής δύναμης» του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Η γαλλική αποστολή αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι τα τέλη του έτους, φτάνοντας τους 1.000 άνδρες, ενώ θα αποκτήσει επίσης και άρματα μάχης Leclerc.

Αύριο το πρωί ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ενώ το μεσημέρι θα βρίσκεται στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, για συνομιλίες με την πρόεδρο Μάγια Σάντου. Με την τελευταία έχει αναπτύξει μια «σχέση εμπιστοσύνης» αφού την έχει δεχτεί τρεις φορές στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Φεβρουάριο του 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα