back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συμμετοχική δημοκρατία από τον δήμο Αθηναίων για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Διαβάστε επίσης

Λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας αέρα του αέρα, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών, αναζητά ο δήμος Αθηναίων. Ο λόγος για το ευρωπαϊκό έργο CODE, το οποίο υλοποιεί η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ) του δήμου και βασίζεται στην συμβολή των πολιτών, μέσω της τεχνολογίας, στη λήψη αποφάσεων για θέματα της πόλης τους.

Έως το τέλος του Ιουνίου οι Αθηναίοι μπορούν να προτείνουν λύσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://athens-code-europe.yrpri.org/community/4304

Στο ευρωπαϊκό έργο CODE, μια κοινοπραξία 12 εταίρων από 5 ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα συμμετέχει μέσω του τμήματος Ευρωπαϊκών Έργων της ΔΑΕΜ, με υπεύθυνες διαχείρισης τις κκ Ίλια Χρισταντώνη και Δήμητρα Τσακανίκα.Το έργο βασίζεται στην νέα τάση συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω crowdsourcing (πληθοπορισμός – αναζήτηση λύσεων από πλήθος πηγών), η οποία μπορεί να μειώσει το χάσμα μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των πολιτών.

«Οι στόχοι του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις και να δοθεί η δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να γίνουν συμπαραγωγοί λύσεων του προβλήματος, μέσω crowdsourcing, δηλαδή της ηλεκτρονικής συμμετοχής τους στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη του τμήματος ευρωπαϊκών έργων της ΔΑΕΜ, Ίλια Χρισταντώνη.

«Η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί έχουμε χαρτογραφήσει τα προβλήματα που αφορούν στη ποιότητα του αέρα, καλώντας τους πολίτες της Αθήνας, να απαντήσουν σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Με βάση τις απαντήσεις των πολιτών δημιουργήθηκαν οκτώ θεματικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του έργου, κατά την οποία καλούμε τους Αθηναίους να συμμετάσχουν και στην εξεύρεση λύσεων. Δηλαδή να μπούν έως το τέλος Ιουνίου 2022 στο athens-code-europe.yrpri.org/community/4304 και να ψηφίσουν τις προτεινόμενες λύσεις για κάθε μία θεματική ή να προτείνουν δικές τους λύσεις. Οι θεματικές αφορούν σε προβλήματα όπως, η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της οικιακής θέρμανσης, των μεταφορών, της γεωργίας, θέματα υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος», προσθέτει η κα Χρισταντώνη.

«Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους γιατί στην επόμενη φάση του έργου, μετά το τέλος του Ιουνίου, όλες οι γνώμες και οι ιδέες των πολιτών θα αξιολογηθούν και θα προωθηθούν στον δήμο Αθηναίων έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι ανάλογες πολιτικές», σημειώνει η υπεύθυνη του τμήματος ευρωπαϊκών έργων της ΔΑΕΜ.

Το Crowdsourcing για την ποιότητα του αέρα τρέχει σε 5 πόλεις σε όλη την Ευρώπη: Αθήνα (Ελλάδα), Ρίγα (Λετονία), Ταλίν (Εσθονία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Μπουργκάς (Βουλγαρία) και Βουδαπέστη (Ουγγαρία).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα