back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λανθασμένο υπολογισμό σε fast track συντάξεις εντόπισαν συνταξιουχικές οργανώσεις

Διαβάστε επίσης

Λανθασμένο υπολογισμό κατά την διαδικασία της έκδοσης των fast track συντάξεων, με μειωμένη σύνταξη έως και τουλάχιστον 500 ευρώ για δικαιούχους, εντόπισαν -σύμφωνα με πληροφορίες- συνταξιουχικές οργανώσεις.

Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έδωσε στη δημοσιότητα δύο νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, στα οποία αποτυπώνεται η διορθωτική παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, εξαιτίας του αρχικού λανθασμένου επενυπολογισμού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, στη μια από τις δύο περιπτώσεις, ο λανθασμένος επανυπολογισμός διορθώθηκε με.. λάθος τρόπο!

Στην πρώτη περίπτωση, συνταξιούχος πρώην εργαζόμενη της Ολυμπιακής, είχε αποστείλει εξώδικο μέσω του ΕΝΔΙΣΥ στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να διορθωθεί η προσαύξηση των εισφορών. Αρχικά ο επανυπολογισμός έγινε με 20% όπως σε όλους τους συνταξιούχους. Μετά το εξώδικο, έπρεπε ο e-ΕΦΚΑ να προσθέσει στο ασφάλιστρο άλλες 23,3 ποσοστιαίες μονάδες, αφού για τη συγκεκριμένη συνταξιούχο, το ασφάλιστρο ήταν 43,3% (αεροσυνοδός). Όμως, ο e-ΕΦΚΑ διόρθωσε το αρχικό λάθος, με νεότερο λάθος.

Ειδικότερα, πρόσθεσε μόνο 12 ποσοστιαίες μονάδες επί του αρχικού ασφάλιστρου, φτάνοντας στο 32% και όχι στο 43,3%, όπως θα έπρεπε και όπως ορίζει ο νόμος.

Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, πριν από την διόρθωση ήταν 932,31. Μετά την διόρθωση που έκανε ο e-ΕΦΚΑ αυξήθηκε στα 1.373,54, δηλαδή κατά 441,23 ευρώ. Όμως, αν γινόταν σωστά η διόρθωση στον επανυπολογισμό, θα έπρεπε η συνταξιούχος να λάβει στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής της 1.789,38 ευρώ, δηλαδή 857,07 ευρώ περισσότερα. Άρα, ακόμα και μετά την παρέμβαση του e-ΕΦΚΑ, δόθηκαν 415,84 ευρώ λιγότερα από όσα θα έπρεπε…

Στην δεύτερη περίπτωση, πρώην εργαζόμενος της Ολυμπιακής, νυν συνταξιούχος, είχε αρχικά ανταποδοτικό μέρος της κύριας σύνταξης 666,72 ευρώ. Μετά από εξώδικο του ΕΝΔΙΣΥ, ο e-ΕΦΚΑ εφάρμοσε σωστά το νόμο και προέκυψε ανταποδοτική σύνταξη 1.110,09 ευρώ. Δόθηκαν δηλαδή 443,47 ευρώ περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΝΔΙΣΥ, ζητά πέραν της διόρθωσης των χιλιάδων (όπως επισημαίνει) περιπτώσεων λανθασμένου επανυπολογισμού των συντάξεων και την καταβολή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους από την ημερομηνία καταβολής της αδίκως μειωμένης σύνταξης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα