back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο κατώτατος μισθός στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Το ακανθώδες θέμα της πρόβλεψης -και ενίσχυσης όπου εφαρμόζεται- του κατώτατου μισθού στα κράτη- μέλη της ΕΕ, σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση του, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο.

Την χώρα μας, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης .

Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών αναμένεται να εγκριθεί, μεταξύ άλλων, η Οδηγία για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης η Γαλλική Προεδρία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις αναφορικά με την πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε πλατφόρμες.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το έτος 2022, τους Στόχους του Πόρτο για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την αντιμετώπιση της φτώχειας και την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την προστασία των εκτοπισμένων ατόμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η απόφαση, προβλέπει την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ειδικά σε χώρες όπου καλύπτουν λιγότερο από το 80% των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 25% του συνόλου όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι περίπου 2,8 εκατ. εργαζόμενοι υποχρεώνονται να λαμβάνουν αποδοχές που προκύπτουν είτε ανάμεσα στην απευθείας συμφωνία που έχουν συνάψει με τον εργοδότη τους, ή μέσω του κατώτατου μισθού.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει επίσης την υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να θεσπίσουν ένα σύστημα για την εφαρμογή των κανόνων, που θα πρέπει να διέπουν τόσο το σκέλος των κατώτατων αμοιβών, όσο και εκείνο της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Το εν λόγω σύστημα θα περιλαμβάνει αξιόπιστη παρακολούθηση, ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση και να αντιμετωπίζεται η καταχρηστική υπεργολαβία, η ψευδής αυτοαπασχόληση, οι μη καταγεγραμμένες υπερωρίες ή η αυξημένη ένταση εργασίας. Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αποτελούν βασικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, για την αντιμετώπιση των οποίων έχει ανακοινωθεί η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αγοραστική τους δύναμη ή τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας και εξελίξεις.

Για την αξιολόγηση της επάρκειας, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Εξάλλου, η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία “δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνδικάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική δικαιοσύνη”.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, “η ειρωνεία είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται δέκα χρόνια μετά την επιβολή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στη χώρα μας με το οποίο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός οδηγώντας στη φτωχοποίηση ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας, ενώ παράλληλα αποδομήθηκε όλα το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας”.

Η Συνομοσπονδία, ζητάει συμφωνία εργοδοτών- εργαζομένων- Κυβέρνησης, για την επαναρρυθμιση του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, επισημαίνοντας ότι στην χώρα μας “έχουν καταστραφεί το δίκαιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας”.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα