back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι Ρώσοι επενδύουν σε ακίνητα στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Οι πωλήσεις τουρκικών κατοικιών κατέγραψαν άλμα 107,5% τον Μάιο συγκριτικά με πέρυσι στα 122.768 σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, με τους Ρώσους να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των ξένων αγοραστών για δεύτερο συνεχή μήνα.

Οι πωλήσεις σε ξένους σημείωσαν άλμα 235,7% σε ετήσια βάση στα 5.962 ακίνητα, σύμφωνα με το ινστιτούτο, καθώς αυτοί προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το κυβερνητικό σχέδιο που δίνει τουρκική υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν σπίτια.

Στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι οι πωλήσεις σε ξένους σημείωσαν άλμα πριν τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα ο νόμος που αυξάνει την κατώτατη αξία αγοράς στα 400.000 δολάρια από τα 250.000 δολάρια.

Η Γκιουλ Γκιουλ, ιδρύτρια της εταιρίας πώλησης ακινήτων Golden Sign, δήλωσε ότι οι ξένοι συνέρρευσαν στην αγορά μετά την ανακοίνωση του μέτρου τον περασμένο μήνα.

«Οι ξένοι προχώρησαν σε εντατικές αγορές προκειμένου να μην επηρεαστούν από την αύξηση της τιμής», δήλωσε η ίδια.

Οι Ρώσοι πολίτες είναι και πάλι τον Μάιο στην κορυφή της κατάταξης με 1.275 σπίτια, συγκριτικά με 1.152 τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αντιστοιχούν σε πάνω από το 25% των πωλήσεων σε ξένους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι πλούσιοι Ρώσοι διοχετεύουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας έναν οικονομικό παράδεισο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης, δήλωσαν πολλές εταιρίες ακινήτων.

Η Μακμπούλ Γιονέλ Μάγια, γενική διευθύντρια της εταιρίας εκτίμησης ακινήτων TSKB, δήλωσε ότι εκτός από το υψηλότερο όριο για τη χορήγηση υπηκοότητας, οι πωλήσεις σε ξένους είχαν επίσης αυξηθεί λόγω της υψηλότερης ζήτησης από Ρώσους μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι πωλήσεις σε ξένους φέρνουν επίσης ξένο συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, με πολλούς να ελπίζουν σε στήριξη της λίρας, που συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις.

Αξιωματούχοι του κλάδου εκτιμούν ότι 10 δισεκ. δολάρια εισέρευσαν στην οικονομία το 2021 χάρη στις πωλήσεις κατοικιών σε ξένους, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 58.576 ακίνητα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα