back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θ. Αναγνωστόπουλος: Διεθνείς πιέσεις και στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, πίσω από τις ανατιμήσεις

Διαβάστε επίσης

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή  Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου  για το εκρηκτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στα καύσιμα, τις συνεχείς ανατιμήσεις  στην αγορά και τη διαδικασία ελέγχων .

Στον απόηχο των δηλώσεων Μητσοτάκη στην ΕΤ1 για νέα, πιο ενισχυμένη παρέμβαση στην βενζίνη και τους επόμενους μήνες, στα πρότυπα αυτής που ήδη έχει γίνει, απέδωσε τις ανατιμήσεις στην αγορά στις διεθνείς πιέσεις και στην τιμή των ενεργειακών προϊόντων  και όχι στην αισχροκέρδεια, εκτιμώντας ότι η έκταση του φαινομένου είναι περιορισμένη.
«Σε κάθε περίοδο κρίσεων εμφανίζονται και περιπτώσεις επιτήδειων, κακών επαγγελματιών, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση προς όφελός τους. Τα φαινόμενα αισχροκερδών πρακτικών, παρότι  διαδεδομένα, δεν είναι τέτοιας έκτασης ώστε να μπορούν να τους αποδοθούν οι ανατιμήσεις στην αγορά. Οφείλονται κυρίως στην τιμή των ενεργειακών προϊόντων και στις διεθνείς πιέσεις, που επηρεάζουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες τις  οποίες κάνει η χώρα  σε τρόφιμα και άλλα αγαθά. Και επειδή στο καλάθι του καταναλωτή μπαίνουν εισαγόμενα  προϊόντα από τρίτες χώρες, η Ελλάδα επηρεάζεται πολύ από τις διεθνείς τιμές εμπορίου. Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί, δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του συνόλου των συνεπειών από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ούτε και χώρες πολύ ισχυρότερες από εμάς, μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν τον κανόνα» είπε μεταξύ άλλων,  ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Για τους ελέγχους του Υπουργείου, τόνισε πως πραγματοποιούνται στοχευμένα και προσεκτικά από ειδικά συνεργεία σε όλες τις κατηγορίες λιανικής, χονδρικής αγοράς  και στα προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή αυστηρών προστίμων για τους παραβάτες.
Η μεγαλύτερη κερδοσκοπία, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο καταγράφεται στην περιοχή των καυσίμων. «Παρά το πλαφόν στην κερδοφορία των πρατηρίων, των εταιριών εμπορίας και των διυλιστηρίων, σημαντική παραβατικότητα  διαπιστώνεται σε σημεία με χαμηλό ανταγωνισμό και σε  περιοχές όπου βρίσκουν περιθώριο εφαρμογής  πρακτικές εναρμόνισης τιμών».
 
Ως επιπρόσθετο μέτρο προστασίας, κάλεσε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και στην επιλογή των πρατηρίων απ όπου προμηθεύονται βενζίνη για την κίνηση των οχημάτων τους.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα