back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρευνα – Τουριστικός Προορισμός: Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης από ξένους επισκέπτες με διεθνή έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας να την προβάλλουν ως ιδανικό προορισμό διακοπών, όχι μόνο για την Ακρόπολη ή τα πολιτιστικά της μνημεία, αλλά και για τα υψηλά στάνταρ φιλοξενίας και τις εναλλακτικές προτάσεις στη νυχτερινή διασκέδαση. Τον φάκελο «Αθήνα – τουριστικός προορισμός» άνοιξε σήμερα ο Αθήνα 9.84 και παραχώρησε το μικρόφωνο σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και φορείς που μίλησαν για την πόλη.

Για τον Τουρισμό, την ανάπτυξη και τις προοπτικές της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Μανουσακάκη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μια πλατιά, ανοιχτή συζήτηση όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο του Τουρισμού στην πόλη της Αθήνας. Ας δούμε όμως προηγουμένως, που βρισκόμαστε. Περάσαμε δυόμισι πολύ δύσκολα χρόνια με την πανδημία όταν πάγωσε η ζωή όχι μόνο εδώ στην Αθήνα και στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στον πλανήτη.
Τώρα όμως που ξανανοίξαμε τις πόρτες μας, τα μηνύματα είναι θετικά και πολύ αισιόδοξα.

Δεν είναι αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς πως φέτος θα ξεπεράσουμε σε επισκεψιμότητα το καλοκαίρι-ορόσημο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για ένα νέο ρεκόρ σε σχέση με την Αθήνα.

Βέβαια, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχαμε μια κρίση που την κάναμε ευκαιρία προκειμένου να επανασυστηθούμε, διεθνώς. Όχι μόνο για την Ακρόπολη, τη φιλοξενία μας ή τις ομορφιές της πόλης, αλλά και για τον επαγγελματισμό και την οργάνωσή μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στην πανδημία ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας επέλεξε την Αθήνα ως υπόδειγμα καλής πρακτικής. Επειδή απλώσαμε από άκρη σε άκρη στην πόλη ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι υπάρχει μια θετική ατζέντα, η οποία μας δίνει έναν επιπλέον λόγο για να χτίσουμε προσεκτικά την επόμενη ημέρα στον Τουρισμό. Τα 5,5 εκατομμύρια που αναμένουμε να μας επισκεφθούν είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο νούμερο, αλλά όχι τόσο, που να ξεπερνά τις δυνατότητες της Αθήνας.
Και εδώ αρχίζει η συζήτηση σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει και τι κάνει η πόλη, θέλοντας να διασφαλίσει ότι όποιος την επισκεφθεί θα γίνει πρέσβης της στο εξωτερικό με την αναχώρησή του».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Ο δήμος Αθηναίων μπορεί να μην αιφνιδιάστηκε από την αύξηση του Τουρισμού, αλλά η ανάπτυξη σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται βάσει σχεδίου; Κατασκευάζονται καινούργια ξενοδοχεία, παλιά κτίρια, μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, υπάρχει έντονη κινητικότητα και μεγάλη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στην τουριστική υποδομή και στα καταλύματα.

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ «Να ξεκαθαρίσουμε πως για να είναι ικανοποιημένος ο επισκέπτης της πόλης, θα πρέπει προηγουμένως να είναι ευχαριστημένος ο μόνιμος κάτοικος δηλαδή οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Όταν μιλάμε για τις υποδομές μας, για τον πολιτισμό της καθημερινότητας τα καλύτερο και το πιο πρακτικό απ όλα είναι η οπτική μας να περνά μέσα από τη ματιά του μόνιμου κατοίκου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Αθήνα είναι πιο καθαρή από ποτέ άλλοτε, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν δε φτάσαμε στο σημείο που θα θέλαμε, η πόλη είναι καθαρότερη κι από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Βλέπουμε να επιτελείται μια τεράστια προσπάθεια σε σχέση με τις υποδομές (πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, φωτισμός). Βλέπουμε τι γίνεται στο Πράσινο, όχι μόνο σε δρόμους και πλατείες, αλλά και στα αστικά μας πνευμόνια στον Λυκαβηττό, στον Εθνικό Κήπο και σε λίγο στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως και στο λόφο Στρέφη. Βλέπουμε τι γίνεται στο αστικό κέντρο με τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος και σε λίγο ολοκληρώνονται, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα στην πλατεία Θεάτρου σε λίγες εβδομάδες, όπως και κάποια άλλα που θα ακολουθήσουν στην Βασιλίσσης Όλγας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τα έργα στις γειτονιές.

Ο μέσος όρος παραμονής ενός τουρίστα στην Αθήνα, δε ξεπερνά τις δύο με δυόμισι ημέρες. Στοίχημα για εμάς αποτελεί η επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος ώστε να φτάσει στα τρία ή και τέσσερα 24ωρα. Για να το πετύχουμε όμως, θα πρέπει να δώσουμε νέους προορισμούς μέσα στην πόλη. Ένας από αυτούς είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε μερικές εβδομάδες. Επόμενη προτεραιότητα στην περιοχή αποτελεί η σπουδαία πράσινη ανάπλαση στο Πάρκο και έπεται το Μουσείο της πόλης των Αθηνών. Όσο για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι….».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Η Αθήνα γίνεται δηλαδή ένας νέος πόλος έλξης τουριστών;

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Αυτός είναι ο στόχος. Δεν γίνεται οι τουρίστες να μένουν μόνον στην Ακρόπολη, στην Πλάκα, στο Θησείο και στο Σύνταγμα. Θέλουμε να βγουν και να κινηθούν σε όλη την πόλη. Γι αυτό έχουν σημασία ο πολεοδομικός, χωροταξικός κι ο οδικός άξονας που συνδέει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μουσείο της Ακρόπολης».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Στρώνεται δηλαδή ένα χαλί για την ανάπτυξη του Τουρισμού με στόχευση και στα υψηλότερα βαλάντια, όπως καταλαβαίνουμε. Γιατί τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία στην πόλη είναι 5 αστέρων. Ωστόσο, ποια είναι ή θα είναι η επίπτωση από αυτή την ανάπτυξη, στη μόνιμη κατοικία;

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗΣ: «Η απάντηση συνδέεται με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό που έχουμε κάνει. Γιατί θέλουμε να αλλάξει η Αθήνα χωρίς να χάσει την ψυχή της. Η μικτή χρήση γης δίνει δυνατότητες συνύπαρξης. Δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά και σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων , θα δείτε καταπληκτικά εστιατόρια τα οποία έχουν εκθειάσει διεθνή μέσα ενημέρωσης. Λίγο πιο κάτω σε μικρά μαγαζάκια του κέντρου, μπορεί κανείς να αγοράσει μπαχαρικά, κάθε είδους κουμπιά, ακόμη και άγκυρες.. Εκεί υπάρχουν και μόνιμες κατοικίες που θέλουμε να περιφρουρήσουμε. Αυτό είναι το dna της πόλης. Δεν θέλουμε να γίνουμε μια αρχαιολογική ή νεοκλασσική disneyland. Αν απονευρωθεί η Αθήνα θα καταργηθεί η γοητεία της. Ακόμα και στα μάτια των τουριστών. Μην ξεχνάμε ότι οι επισκέπτες αναζητούν φιλοξενία και αυθεντικότητα. Και αυθεντικότητα είναι ο μόνιμος κάτοικος. Αυθεντικότητα και φιλοξενία είναι έννοιες ταυτόσημες».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Και το αποτύπωμα του airbnb στη μόνιμη κατοικία;

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ως Δήμος Αθηναίων έχουμε τοποθετηθεί και ζητήσαμε να υπάρξει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Θέσαμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι εύκολες οι απόλυτες τοποθετήσεις για το airbnb. Προσωπικά πιστεύω ότι η ζωή μας κάνει τη χάρη να μην είναι μόνο μαύρη ή μόνο άσπρη, αλλά να έχει εκατοντάδες αποχρώσεις. Τούτου δοθέντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποτελεσματική πολιτική για το airbnb. Στην Αθήνα υπάρχουν υπερκορεσμένες γειτονιές κι άλλες που πολύ απέχουν απ το να θεωρηθούν ότι έχουν οποιασδήποτε μορφής κούραση ή κόπωση λόγω της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Θα πρέπει η κεντρική διοίκηση, δηλαδή το Κράτος, να επιτρέψει στον Δήμο Αθηναίων να αναλάβει την πρωτοβουλία σχεδιασμού ενός εθνικού πλαισίου. Για να έχουμε τη δυνατότητα να πατάμε γκάζι σε κάποιες γειτονιές και σε άλλες να φρενάρουμε. Σταθμίζοντας και συνυπολογίζοντας τη διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική του φαινομένου airbnb. Άλλωστε, μιλάμε για μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνολογία, η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσουμε ανά περιοχές, με κίνητρα και αντικίνητρα.

Μέσα στην πανδημία ο σχεδιασμός εθνικού πλαισίου για το airbnb δεν αποτέλεσε προτεραιότητα, υπήρχαν πολλά θέματα στο τραπέζι… Θέλω να πιστεύω πως είναι πλέον θέμα χρόνου….άλλωστε η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Και θα προκύψει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Ν. Γιατρομανωλάκης: Η Αθήνα συγκεντρώνει τουριστικό ενδιαφέρον και για τον σύγχρονο πολιτισμό της

Τη συνειδητή επιλογή της Αθήνα ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού από επισκέπτες ανά τον κόσμο, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία σχετικών ερευνών που κατατάσσουν τις πόλεις με βάση τις αξιολογήσεις των τουριστών, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Φιλοξενούμενος του Αθήνα 9.84, συζήτησε με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και τον Νεκτάριο Ανδριόπουλο για τον πολιτισμό στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έρευνα «Αθήνα – τουριστικός προορισμός», του σταθμού της πόλης και τόνισε πως η πρωτεύουσα επανασυστήθηκε διεθνώς μετά την πανδημία και πλέον παρουσιάζεται ως ένας πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικός προορισμός για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, η Αθήνα έχει κατορθώσει να χτίσει σε βάθος χρόνου ένα ισχυρό brand name το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης αλλά και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, της κεντρικής κυβέρνησης, των υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να παράξει σε βάθος χρόνου πιο βιώσιμα και περισσότερο απτά αποτελέσματα.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε σπατάλη χρημάτων, είναι επένδυση. Αν του δίνεις, σου επιστρέφει πολλαπλά και σε διαφορετικά επίπεδα, κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό», τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κόμβος πολιτισμού έξω και πέρα από τη σκιά της Ακρόπολης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, περιοδικές εκθέσεις και κινηματογράφο, δηλαδή ένα γενικότερο πλέγμα δράσεων που άπτονται του σύγχρονου πολιτισμού.

«Χρειάζεται να καταλήξουμε ποιο είναι το αφήγημα το οποίο πρέπει να δηλώσουμε για την πόλης μας. Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Σαφώς σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι χρήσιμο, αλλά όχι σε τουριστικό επίπεδο καθώς δημιουργείται ένας υπερτουρισμός σε αυτό το σημείο και δεν μοιράζεται ομαλά ο τουριστικός πληθυσμός μέσα στην πόλη. Υπάρχουν καταπληκτικά σημεία στην Αθήνα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο. Εξάλλου, η εμπειρία δείχνει ότι αυτό είναι και το ιδανικότερο. Για παράδειγμα, το Ηρώδειο, μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψη σε ένα μνημείο αλλά και την παρακολούθηση μιας σύγχρονης παράστασης, δηλαδή μια σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια εμπειρία την οποία οι επισκέπτες του, δεν θα την ζήσουν πουθενά αλλού».

Ολ. Αναστασοπούλου: Στόχος να έχουμε τουρίστες και τους 12 μήνες του χρόνου

Τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μετά την τεράστια κρίση της πανδημίας ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, να απολαύσει διακοπές και η Ελλάδα είναι σε μία ευνοϊκή θέση εκκίνησης. Η Ελλάδα με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία ανέδειξε ότι είναι και υγειονομικά ένας πολύ ασφαλής προορισμός. Πέρα από τις ομορφιές εξαργυρώνουμε και αυτή την κυβερνητική διαχείριση, ανέφερε -μιλώντας στην ίδια εκπομπή- η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιανουάριο ήδη μπήκαν στο τουριστικό καλάθι 140 εκατ. ευρώ.

Έχουμε αυξήσεις αφίξεων ύψους 250% και εισπράξεις γύρω στα 300% πάνω, στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ ειδικά φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίς, είχαμε την πρώτη πτήση 7 Μαρτίου. Από Καναδά αρχές Απριλίου, έχουμε στοιχεία από το Ελευθέριος Βενιζέλος ότι οι προγραμματισμένες πτήσεις σε σχέση με το 2019 από τις ΗΠΑ είναι αυξημένες κατά 60%, και οι επιβάτες αυξημένοι σε ένα ποσοστό 55%, τόνισε η κ. Αναστασοπούλου η οποία αναφερόμενη στη ρωσική αγορά σημείωσε ότι εκπροσωπεί ένα μικρό μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπερκαλυφθούν οι αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία, από νέους ταξιδιώτες.

Στόχος μας είναι να έχουμε τουρίστες και τους 12 μήνες του χρόνου. Ως Υπουργείο έχουμε κάνει ενέργειες και σε συνεργασία με τους φορείς και με το Υπουργείο Εργασίας , προσπαθούμε να κάνουμε matching μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Θεωρούμε ότι και αυτό το κενό σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί και πιο μεσοπρόθεσμα η στρατηγική μας αυτή η οποία προβλέπει επιμήκυνση τουριστικής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ καλές θέσεις εργασίας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, κατέληξε η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Ν. Ηλιόπουλος: Να μπουν όρια και κανόνες στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων

Θα πρέπει η πόλη να μπορέσει να διατηρήσει τις μεικτές της χρήσεις, επισήμανε ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο. «Η Αθήνα δεν αποτελεί μόνο transit προορισμό, τα πηγαίνει πολύ καλά στο τουριστικό κομμάτι γιατί είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης-πρωτεύουσας όπου το κέντρο είναι ζωντανό. Υπάρχει πολυλειτουργικότητα, μεικτές χρήσεις, κατοικία, διασκέδαση, εργασία, μεταποίηση χαμηλής όχλησης. Αν η Αθήνα χάσει αυτόν τον χαρακτήρα – και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να τον χάσει- τότε αυτό θα κάνει κακό στον τουρισμό».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην πρωτεύουσα, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες και ορθολογικός έλεγχος στην αγορά του Airbnb.

Π. Γερουλάνος: Να δείξει φέτος η Αθήνα το καλύτερό της πρόσωπο

«Ενθαρρυντικοί είναι οι αριθμοί σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών, αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση. Φέτος είναι η χρονιά που η Αθήνα μπορεί να γίνει προορισμός city break. Ωστόσο, η πόλη δεν είναι έτοιμη, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις…. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όσο υπάρχει χρόνος, ώστε οι επισκέπτες φεύγοντας από τη χώρα να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις πατρίδες τους» εκτίμησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Εσύ» Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Ελευθερία Κουμάντου και Νεκτάριο Ανδριόπουλο στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού για τον τουρισμό στην Αθήνα.

Καταμετρώντας αγκάθια και ελλείμματα αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον αστικό ιστό, στο κέντρο της πόλης.

«Δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί τα έργα για τον μεγάλο περίπατο, ούτε έχει τελειώσει η πλατεία Συντάγματος ενώ οι εργασίες πεζοδρόμησης στη Βασιλίσσης Όλγας δημιουργούν εμπόδια στα τουριστικά λεωφορεία, που δε βρίσκουν σημείο να σταματήσουν. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα σκιάς και νερού σε πολλές περιοχές και ειδικά σε αρχαιολογικούς χώρους, επιβαρυντικό γεγονός ειδικά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για τους ηλικιωμένους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για περισσότερες δημόσιες τουαλέτες που δεν έχουν ακόμη ανοίξει στην Αθήνα». Ο Παύλος Γερουλάνος κάλεσε τον Δήμαρχο Αθηναίων να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συντονισμός με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία όπως το Πολιτισμού και το Υγείας ώστε να αποφευχθούν ανατιμήσεις λόγω της μαζικής προσέλευσης τουριστών, αλλά και ενδεχόμενη επιβάρυνση των ήδη εξουθενωμένων νοσοκομείων
«Αν η Αθήνα δεν δείξει φέτος το καλύτερο πρόσωπό της, θα έχουμε πρόβλημα του χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, επισήμανε τον κίνδυνο περαιτέρω έκρηξης των ενοικίων σε γειτονιές όπως το Κουκάκι, η Νεάπολη Εξαρχείων και το Παγκράτι ταυτόχρονα με το ενδεχόμενο να …αλωθούν ολόκληρες περιοχές από το airbnb αλλάζοντας σταδιακά και τη φυσιογνωμία της πόλης.

Ν. Σοφιανός: Να φορολογηθούν τα Airbnb ακίνητα ως επαγγελματικές στέγες

Την ανάγκη να φορολογηθούν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) ως επαγγελματικές στέγες και να αποδίδουν και τα ξενοδοχεία στον δήμο το τέλος παρεπιδημούντων που τους αναλογεί, υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας», Νίκος Σοφιανός μέσω του Αθήνα 9.84. Μιλώντας στην Ελευθερία Κουμάντου και στον Νεκτάριο Ανδριόπουλο στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού της πόλης «Τουριστικός προορισμός: Αθήνα», έκανε λόγο για «ζούγκλα» που επικρατεί στον τομέα του Airbnb.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις γειτονιές της Αθήνας, έχοντας ανεβάσει σε δυσθεώρητα ύψη τα ενοίκια και αλλάζοντας τους όρους ζωής των κατοίκων της πόλης.

Επίσης, τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της νέας συνθήκης πολλές γειτονιές της Αθήνας έχουν γίνει ξενοδοχειακές περιοχές που διώχνουν τους επαγγελματίες ενώ, παράλληλα, η εύρεση σπιτιού αποτελεί Γολγοθά για τα νέα ζευγάρια.

«Για τα νέα ζευγάρια για τα οποία τόσο κόπτονται κάποιοι, το να βρουν ένα σπίτι με λογικό ενοίκιο για να μείνουν σε ευρύτερες οικιστικές ζώνες της Αθήνας, αποτελεί άπιαστο όνειρο», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, σχολίασε: «Ο κόσμος που ζει σε αυτή την πόλη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα γιατί επιδεινώνεται και η καθημερινότητά του. Η Αθήνα δεν είναι μόνο το ναυάγιο του Μεγάλου Περιπάτου ούτε οι περίφημες αναπλάσεις και τα σχέδια των εκατομμυρίων αλλά και η δύσκολη καθημερινότητα που επιδεινώνεται. Η πόλη μας αποτελεί ήδη τόπο τουριστικού προορισμού, όμως, το ζήτημα δεν είναι μόνο εκείνοι που θα έρθουν στην Αθήνα αλλά και όσοι ζουν σε αυτή την πόλη 365 μέρες το χρόνο».

Π. Κωνσταντίνου: Η τουριστικοποιήση χωρίς όρους έχει συνέπειες στους κατοίκους

«Η τουριστικοποίηση μιας πόλης και μάλιστα με τους όρους που γίνεται – “φυτρώνουν” δεκάδες ξενοδοχεία και καταστήματα- έχουν φοβερές συνέπειες πάνω στους ίδιους τους κατοίκους. ‘Άνθρωποι που είχαν “στήσει” τη ζωή τους σε αυτές τις περιοχές ξαφνικά εκτοπίζονται» υποστήριξε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Αυτή είναι η εικόνα και όχι μόνο λόγω των ξενοδοχείων αλλά και λόγω της βραχυχρόνιας χρέωσης, όπως το Airbnb, που έχει ανεβάσει τις αξίες των σπιτιών “πετώντας” τους κατοίκους έξω από τις γειτονιές. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν αναπληρώνεται με το ό,τι ο τουρισμός δίνει θέσεις εργασίας γιατί ξέρουμε καλά ότι και αυτές οι δουλειές που ανοίγουν είναι κακοπληρωμένες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου «είμαστε σε μια εικόνα που το τουριστικό κεφάλαιο απλώνει τα πλοκάμια του πάνω στην πόλη και ο ίδιος ο δήμος της Αθήνας μετατρέπεται σε μια επιχείρηση που το εξυπηρετεί. Μια ολόκληρη πόλη λοιπόν υποτάσσεται σε αυτούς τους ρυθμούς ενώ οι δήμοι θα μπορούσαν να δώσουν χρηματοδότηση για κοινωνικές ανάγκες, όμως οι πόροι αυτοί κατασπαταλούνται σε έργα βιτρίνας και έργα τουριστικοποίησης.

Γ. Βουλγαράκης: H Αθήνα είναι μια σύγχρονη και φιλόξενη πρωτεύουσα

«Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα το φετινό καλοκαίρι, θα τονώσει την εμπορική δραστηριότητα στην πόλη και κατ’ επέκταση και τον τομέα της εργασία, καθώς θα ανοίξουν θέσεις απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού για πολλούς συνανθρώπους μας», εκτίμησε ο Γιώργος Βουλγαράκης πρώην υπουργός και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα και πάλι Αθήνα» μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού της πόλης με τίτλο «Τουριστικός προορισμός: Αθήνα», ο κ. Βουλγαράκης, περιέγραψε την Αθήνα ως μια σύγχρονη και φιλόξενη πρωτεύουσα η οποία παρέχει άπειρες επιλογές σε όσους την επισκεφτούν.

«Μπορεί να προσφέρει όλες τις εναλλακτικές μορφές διασκέδασης καθώς και να συνδυάσει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Αθήνα είναι έτοιμη και πως οι τουρίστες επιστρέφουν δυναμικά στην πόλη, στα μνημεία και στις ομορφιές της μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

«Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους φιλοξενούμενους και αυτοί από την πλευρά τους να ανακαλύψουν τις ομορφιές, τα κρυφά και τα φανερά της σημεία. Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, διαδρομές, λόφοι, υπάρχουν παραλίες στην Αττική, παραδοσιακές γειτονιές στις οποίες μπορεί κάποιος να περπατήσει και να κάνει τα ψώνια του», σημείωσε.

Β. Καπερνάρος: Πρωταρχικός στόχος η ασφάλεια των επισκεπτών της πόλης

Για έλλειψη ασφάλειας, περιστατικά ανομίας και εγκληματικότητας  στο κέντρο της Αθήνας  που δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης,  έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας!», Βασίλης Καπερνάρος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού της πόλης «Τουριστικός προορισμός: Αθήνα», ανέφερε ότι οι τουρίστες που θα έρθουν το φετινό καλοκαίρι στην πρωτεύουσα, μπορούν μεν να εξυπηρετηθούν, ωστόσο, επισήμανε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούν να προστατευτούν από την παραβατικότητα και το κοινό έγκλημα».

Ο κ. Καπερνάρος, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς αστυνόμευσης, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υποστελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Δεν επαρκεί ο αριθμός των ανδρών και γυναικών της Δημοτικής Αστυνομίας. Παρά  τις όποιες  φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους διότι ο αριθμός τους είναι ελλιπέστατος. Ενώ κάποτε η Δημοτική Αστυνομία διέθετε περισσότερα από 1000 άτομα, πλέον αριθμεί μόλις 450 άτομα τα οποία και αγωνιζόμαστε να αυξήσουμε. Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της η πολιτεία διότι όσο περισσότεροι τουρίστες έρθουν στην Αθήνα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να είναι απροστάτευτοι απέναντι στην παραβατικότητα, στο κοινό έγκλημα στους αλλοδαπούς και στους ημεδαπούς οι οποίοι ελλοχεύουν. Οι κλοπές τουριστών είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια», σχολίασε.

Παράλληλα, περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα πέριξ της Ομόνοιας λέγοντας ότι το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο  χωρίς Τμήμα Ασφαλείας καθώς εξαιτίας της υποστελέχωσής του, κλείνει πλέον στις 3 το μεσημέρι: «Γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται γύρω από την Ομόνοια και έρχονται χειρότερες μέρες και επικινδυνότερες ώρες, ιδιαίτερα νυχτερινές, διότι το Τμήμα Ασφαλείας στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας έπαψε να λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο. Έχει τέτοια υποστελέχωση που κλείνει από τις 3 το μεσημέρι ενώ δεν υπάρχει ούτε αξιωματικός υπηρεσίας», επισήμανε.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να  προσκομίσει σχετικά στοιχεία τα οποία διαθέτει.

Γ. Καραμπελιάς: Να συνδέσουμε τον τουρισμό με την πολιτιστική παραγωγή της χώρας 

«Να συνδέσουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό με την πολιτιστική παραγωγή της χώρας και την πολιτιστική της διαχρονία. Αυτό αποτελεί και μια θωράκιση ακόμα και γεωπολιτικού χαρακτήρα, εάν βάλουμε τους επισκέπτες που έρχονται να συνδεθούν μαζί μας και πολιτιστικά πιο βαθιά», δήλωσε  μιλώντας στον Αθήνα «9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα για την Ελλάδα» Γιώργος Καραμπελιάς.

«Από τη μια πλευρά έχουμε μια θετική εξέλιξη όσον αφορά στον τουρισμό της πόλης, ειδικά με την κατάσταση της οικονομίας μας, από την άλλη πλευρά όμως αυτό δημιουργεί μια υπερτουριστικοποίηση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Βλέπουμε ήδη τι γίνεται στα νησιά,  που δεν μπορούν ούτε αστυνομικοί να πάνε λόγω του τεράστιου κόστους στο οποίο έχει ανέλθει η στέγαση. Το ίδιο συμβαίνει σταδιακά και στην Αθήνα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να μην είναι μόνο ενδιάμεσος προορισμός η Αθήνα

Τo 2022 θα έχουμε τουρισμό μεγαλύτερο και από το 2019 εκτίμησε – μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη- ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι όσοι επισκέπτονται την Ακρόπολη να επισκεφθούν και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας για να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Όπως είπε, πρέπει να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην Αθήνα και να μην την χρησιμοποιούν μόνο ως ενδιάμεσο προορισμό, προτείνοντας μάλιστα περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις μετά το καλοκαίρι αλλά και να είναι πιο προσβάσιμο και ασφαλές το κέντρο της πόλης.

Ε. Βασιλικός: Η Αθήνα ήταν προορισμός και όχι ένα stop over

Για τις δυνατότητες ανάπτυξης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, εάν πραγματοποιηθούν οι σωστές επενδύσεις σε υποδομές, μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός.

Με αφορμή την έρευνα του σταθμού της πόλης «Αθήνα – τουριστικός προορισμός», εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «η Αθήνα ήταν προορισμός και όχι ένα stop over για να πάει κάποιος σε ένα νησί, ελπίζω ότι αυτό θα επανέλθει». Μιλώντας στον Μιχάλη Λεάνη και στην Χριστιάνα Κούσιου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είμαστε η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης η οποία δεν έχει ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό κέντρο.

«Ως προτεραιότητα σε υποδομές έθεσε τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου: «Θα ξεκινήσω από το κλασσικό που ζητάμε πολλά χρόνια τώρα. Να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο το οποίο να μπορεί να “φέρνει” μεγάλα παγκόσμια συνέδρια. Είμαστε η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης η οποία δεν έχει ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό κέντρο. Ελπίζουμε να γίνει ώστε ο κόσμος να επισκέπτεται την πρωτεύουσα όλο το χρόνο», είπε ο κ. Βασιλικός.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι το επίπεδο ποιότητας τουρισμού: «Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε σοβαρά και να αποφασίσουμε τι θέλουμε σε επίπεδο ποιότητας τουρισμού στην πόλη της Αθήνας» υπογράμμισε προσθέτοντας, ότι πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να έχουμε τουρίστες μόνο Ιούλιο και Αύγουστο ή αν θέλουμε να έχουμε όλο το χρόνο».

Εξήγησε ότι «το να συζητάμε για πέντε εκατομμύρια τουρίστες ή αφίξεις και αυτές οι αφίξεις να είναι μόνο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σαφώς δημιουργεί παραπάνω πρόβλημα σε μια πόλη που οι υποδομές δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι».

Τέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα των airbnb. «Αυτό που πρέπει να γίνει και το συζητάμε με τους αρμόδιους υπουργούς και με τους δήμους είναι ότι κάποια στιγμή η βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο όπου να μπορεί να ελέγχεται».

Ν. Γαβαλάς: Δεν φοροδιαφεύγουν οι εταιρίες airbnb

Για …δαιμονοποίηση βραχυχρόνιας μίσθωσης μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Νάσος Γαβαλάς, υποστηρίζοντας -στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 984 «Τουριστικός Προορισμός Αθήνα» με τους Νεκτάριο Ανδριόπουλο και Αθηνά Κορλίρα– πως «δεν φοροδιαφεύγει καμία εταιρία εξ όσων είναι σε θέση γνωρίζει».

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις για το airbnb του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσου Ηλιόπουλου που έκανε λόγο για «πληγή μαύρης εργασίας» και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των εταιριών.

«Δεν μπορεί εκπρόσωπος δημοτικής παράταξης να βγαίνει και να λέει κάτι τέτοιο άκριτα, χωρίς στοιχεία. Είμαστε νόμιμες εταιρίες, που απασχολούμε νομίμως εργαζομένους. Επίσης, κατηγορεί την βραχυχρόνια μίσθωση ως υπεύθυνη για το κλείσιμο καταστημάτων σε γειτονιές, την ώρα που αυτές αναγεννώνται λόγω του airbnb, ενώ προηγουμένως και υπό άλλες συνθήκες, ήταν νεκρές».

Στην επισήμανση ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων φοροδιαφεύγουν και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση, παρέπεμψε στο αίτημα του κλάδου να σταματήσουν να υπάρχουν αδήλωτες κατοικίες.

«Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Πρέπει να πάψουν να υπάρχουν ακίνητα χωρίς Αριθμό Μητρώου. Δεν γνωρίζω όμως για να είμαστε όμως ειλικρινείς αν κατεβαίνουν από τις πλατφόρμες διαμερίσματα , οικίες ή κτίρια χωρίς ΑΜΑ. Εμείς πάντως ως Σύνδεσμος,
καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές καταστρατήγησης τη νομιμότητας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς προκειμένου η Αθήνα να γίνει πιο φιλόξενος τόπος για όλους. Δεν στρεφόμαστε εναντίον κάποιων. Έχουμε κοινό συμφέρον και κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί» τόνισε ο κ. Γαβαλάς.

Φέτος, όπως δείχνουν σχετικά στοιχεία, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά από μια διετία πανδημίας, εμφανίζουν σταθερά αυξανόμενη ζήτηση και πολλοί αποδίδουν και σε αυτό το γεγονός την έλλειψη διαθέσιμης στέγης προς ενοικίαση με λογικό ενοίκιο.

«Ειδικά στην Αθήνα, έχουν μειωθεί τα ακίνητα πoυ διατίθενται μέσω aibnb, σε σύγκριση με το 2019. Καταγράφηκε μια μεγάλη βουτιά λόγω covid και τώρα αρχίζει η ανάκαμψη αλλά με αργούς ρυθμούς. Απέχουμε όμως πολύ από τα ρεκόρ του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα