10 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

10 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Κ. Μπακογιάννης: Τώρα η ώρα της συζήτησης για το παρόν και το μέλλον του Τουρισμού στην Αθήνα

spot_imgspot_img

16-06-2022

Τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων και των έργων που μπορούν να ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη στην Αθήνα, παρουσίασε στον Αθήνα 984 ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της έρευνας «Τουριστικός προορισμός: Αθήνα».

Μίλησε για το μεγάλο άλμα της πόλης φέτος το καλοκαίρι, τoν στόχο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο αστικό κέντρο και την προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην αθηναϊκή επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις σε εμπορικούς άξονες της πόλης. Αναφέρθηκε ακόμα στην δουλειά που γίνεται στην καθαριότητα, στο airbnb και στο rebranding της Αθήνας δυόμισι χρόνια μετά την πανδημία.

Ο Κώστας Μπακογιάννης συζήτησε με τον Γιώργο Μανουσακάκη.

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μια πλατιά, ανοιχτή συζήτηση όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο του Τουρισμού στην πόλη της Αθήνας. Ας δούμε όμως προηγουμένως, που βρισκόμαστε. Περάσαμε δυόμισι πολύ δύσκολα χρόνια με την πανδημία, όταν πάγωσε η ζωή όχι μόνο εδώ στην Αθήνα και στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στον πλανήτη. Τώρα όμως που ξανανοίξαμε τις πόρτες μας, τα μηνύματα είναι θετικά και πολύ αισιόδοξα.
Δεν είναι αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς πως φέτος θα ξεπεράσουμε σε επισκεψιμότητα και το καλοκαίρι-ορόσημο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για ένα νέο ρεκόρ σε σχέση με την Αθήνα.
Βέβαια, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχαμε μια κρίση που την κάναμε ευκαιρία ώστε να επανασυστηθούμε, διεθνώς. Όχι μόνο για την Ακρόπολη, τη φιλοξενία μας ή τις ομορφιές της πόλης, αλλά και για τον επαγγελματισμό και την οργάνωσή μας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στην πανδημία ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας επέλεξε την Αθήνα ως υπόδειγμα καλής πρακτικής. Επειδή απλώσαμε από άκρη σε άκρη της πόλης ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι υπάρχει μια θετική ατζέντα, η οποία μας δίνει έναν επιπλέον λόγο για να χτίσουμε προσεκτικά την επόμενη ημέρα στον Τουρισμό. Τα 5,5 εκατομμύρια που αναμένουμε να μας επισκεφθούν είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο νούμερο, μια υψηλή προσδοκία, αλλά όχι τόσο, που να ξεπερνά τις δυνατότητες της Αθήνας.
Και εδώ αρχίζει η συζήτηση σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει και τι ήδη κάνει η πόλη, θέλοντας να διασφαλίσει ότι όποιος την επισκεφθεί θα γίνει πρέσβης της στο εξωτερικό με την αναχώρησή του».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Ο δήμος Αθηναίων μπορεί να μην αιφνιδιάστηκε από την αύξηση της τουριστικής ροής, αλλά η ανάπτυξη σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται βάσει σχεδίου; Κατασκευάζονται καινούργια ξενοδοχεία, παλιά κτίρια, μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, βλέπουμε πως υπάρχει έντονη κινητικότητα και μεγάλη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στην τουριστική υποδομή και στα καταλύματα.

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Να ξεκαθαρίσουμε πως για να είναι ικανοποιημένος ο επισκέπτης της πόλης, θα πρέπει προηγουμένως να είναι ευχαριστημένος ο μόνιμος κάτοικος, δηλαδή οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Όταν μιλάμε για τις υποδομές μας, για τον πολιτισμό της καθημερινότητας τα καλύτερο και το πιο πρακτικό απ όλα είναι η οπτική μας να περνά μέσα από τη ματιά του μόνιμου κατοίκου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Αθήνα είναι πιο καθαρή από ποτέ άλλοτε, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν δε φτάσαμε στο σημείο που θα θέλαμε, η πόλη είναι καθαρότερη κι από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.
Βλέπουμε να επιτελείται μια τεράστια προσπάθεια σε σχέση με τις υποδομές (πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, φωτισμός). Βλέπουμε τι γίνεται στο Πράσινο, όχι μόνο σε δρόμους και πλατείες, αλλά και στα αστικά μας πνευμόνια στον Λυκαβηττό, στον Εθνικό Κήπο και σε λίγο στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως και στο λόφο Στρέφη. Βλέπουμε τι γίνεται στο αστικό κέντρο με τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος και σε λίγο ολοκληρώνονται, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα στην πλατεία Θεάτρου σε λίγες εβδομάδες, όπως και κάποια άλλα που θα ακολουθήσουν στην Βασιλίσσης Όλγας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τα έργα στις γειτονιές.

Ο μέσος όρος παραμονής ενός τουρίστα στην Αθήνα, δε ξεπερνά τις δύο με δυόμισι ημέρες. Στοίχημα για εμάς αποτελεί η επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος ώστε να φτάσει στα τρία ή και τέσσερα 24ωρα. Για να το πετύχουμε όμως, θα πρέπει να δώσουμε νέους προορισμούς μέσα στον ιστό της πόλης. Ένας από αυτούς είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε μερικές εβδομάδες. Επόμενη προτεραιότητα στην περιοχή αποτελεί η σπουδαία πράσινη ανάπλαση στο Πάρκο και έπεται το Μουσείο της πόλης των Αθηνών. Όσο για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι….»

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Η Αθήνα γίνεται δηλαδή ένας νέος πόλος έλξης τουριστών;

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Αυτός είναι ο στόχος. Δεν γίνεται οι τουρίστες να μένουν μόνον στην Ακρόπολη, στην Πλάκα, στο Θησείο και στο Σύνταγμα. Θέλουμε να βγουν και να κινηθούν σε όλη την πόλη. Γι αυτό έχουν σημασία ο πολεοδομικός, χωροταξικός κι ο οδικός άξονας που συνδέει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μουσείο της Ακρόπολης».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Στρώνετε δηλαδή ένα χαλί για την ανάπτυξη του Τουρισμού με στόχευση και στα υψηλά βαλάντια, όπως καταλαβαίνουμε. Γιατί τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία στο κέντρο είναι 5 αστέρων. Ωστόσο, ποια είναι ή θα είναι η επίπτωση της ανάπτυξης στη μόνιμη κατοικία;

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗΣ: «Η απάντηση συνδέεται με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό που έχουμε κάνει. Γιατί θέλουμε να αλλάξει η Αθήνα, αλλά χωρίς να χάσει την ψυχή της.Η μικτή χρήση γης δίνει δυνατότητες συνύπαρξης. Δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά και στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, θα δείτε καταπληκτικά εστιατόρια τα οποία έχουν εκθειάσει διεθνή μέσα ενημέρωσης. Λίγο πιο κάτω σε μικρά μαγαζάκια του κέντρου, μπορεί κανείς να αγοράσει μπαχαρικά, κάθε είδους κουμπιά, ακόμη και άγκυρες…. Εκεί υπάρχουν και μόνιμες κατοικίες που θέλουμε να περιφρουρήσουμε. Αυτό είναι το dna της πόλης. Δεν θέλουμε να γίνουμε μια αρχαιολογική ή νεοκλασική disneyland. Αν απονευρωθεί η Αθήνα θα καταργηθεί η γοητεία της. Ακόμα και στα μάτια των τουριστών. Μην ξεχνάμε ότι οι επισκέπτες αναζητούν φιλοξενία και αυθεντικότητα. Αυθεντικότητα είναι ο μόνιμος κάτοικος. Αυθεντικότητα και φιλοξενία είναι έννοιες ταυτόσημες».

Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ: Και το αποτύπωμα του airbnb στη μόνιμη κατοικία;

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ως Δήμος Αθηναίων έχουμε τοποθετηθεί και ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο. Θέσαμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι εύκολες οι απόλυτες τοποθετήσεις για το airbnb. Προσωπικά πιστεύω ότι η ζωή μας κάνει τη χάρη να μην είναι μόνο μαύρη ή μόνο άσπρη, αλλά να έχει εκατοντάδες αποχρώσεις. Τούτου δοθέντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποτελεσματική πολιτική σχετικά με το airbnb. Στην Αθήνα υπάρχουν υπερκορεσμένες γειτονιές κι άλλες που πολύ απέχουν απ το να θεωρηθούν ότι έχουν οποιασδήποτε μορφής κούραση ή κόπωση λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Θα πρέπει η κεντρική διοίκηση, δηλαδή το Κράτος, να επιτρέψει στον Δήμο Αθηναίων να αναλάβει την πρωτοβουλία σχεδιασμού εθνικού πλαισίου όσον αφορά στο airbnb. Για να έχουμε τη δυνατότητα να πατάμε γκάζι σε κάποιες γειτονιές και σε άλλες να φρενάρουμε. Σταθμίζοντας και συνυπολογίζοντας τη διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική του φαινομένου. Μιλάμε για μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνολογία, η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσουμε ανά περιοχές, με κίνητρα και αντικίνητρα.
Μέσα στην πανδημία ο σχεδιασμός εθνικού πλαισίου για το airbnb δεν αποτέλεσε προτεραιότητα, υπήρχαν πολλά θέματα στο τραπέζι…Θέλω να πιστεύω πως είναι πλέον θέμα χρόνου.άλλωστε η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Και θα προκύψει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img