back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κώστας Μπακογιάννης: Η Αθήνα του 21ου αιώνα θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο

Διαβάστε επίσης

Με την φράση “Η Αθήνα τον 20ο αιώνα λειτουργούσε με επίκεντρο το αυτοκίνητο αλλά τον 21ο αιώνα θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο” ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε τις σκέψεις του αλλά και τα σχέδιά του για την ΑΘήνα του μέλλοντος, στις εργασίες του Athens Urban Age Forum που διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα σε συνεργασία με το LSE Cities.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων σε στρογγυλή τράπεζα μίλησε με εμπειρογνώμονες από την
Ελλάδα και το εξωτερικό για ζητήματα καινοτομίας και καλών πρακτικών στις αστικές πολιτικές και το σχεδιασμό. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερο ελεύθερο χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σε συνδυασμό με την αύξηση του πρασίνου, την ενίσχυση της γειτονιάς και βέβαια την ανάπτυξη της πόλης.

Ειδικότερα ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχουν για την Αθήνα τα έργα του “Μεγάλου Περιπάτου,”, η “Διπλή Ανάπλαση” αλλά και η ανάπλαση που έχει ξεκινήσει στην Ακαδημίας Πλάτωνος.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην στρατηγική του δήμου που είναι η μείωση της κίνησης των ΙΧ για την οποία, όπως επισήμανε, στην όλη προσπάθεια πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των μέσων μαζική μεταφοράς ώστε ο πολίτης να μπορεί να έχει εναλλακτικές στις μετακινήσεις του χωρίς ταλαιπωρία και με ασφάλεια. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα διαδραματίσει το μετρό, γεγονός που επισημάνθηκε από τους ξένους και ειδικά από τον καθηγητή Ricky Burdett, Διευθυντή του LSE Cities που εργάστηκε δύο χρόνια στο Παρίσι ξεκινώντας τον αγώνα της μείωσης των ΙΧ από την ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην μελέτη που παρουσιάστηκε, η Αθήνα κατέχει την πρώτη θέση κατόχων ΙΧ με 789 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ το 15% αυτών χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του για να πάει στην εργασία του.
Ακόμη ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την ανάπτυξη της Αθήνας επισημαίνοντας ότι πλέον πηγαίνουμε μόνο μπροστά υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό έργο του δήμου που εκτελείται είναι μεγαλύτερο της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας Urban Age Task Force των δύο
τελευταίων χρόνων, στην εκδήλωση διερευνήθηκε το μέλλον της πρωτεύουσας στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής. Ο Καθηγητής Ricky Burdett, Διευθυντής του LSE Cities παρουσίασε μια πρόσφατη και διεξοδική αστική ανάλυση που συγκρίνει την Αθήνα με άλλες παγκόσμιες πόλεις και προσφέρει νέες οπτικές σε χωρικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά από το μητροπολιτικό ως το τοπικό επίπεδο.

Στην περίοδο μετά την πανδημία, η Αθήνα επενδύει στις αστικές υποδομές και το δημόσιο χώρο προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αντιστρέψει την πληθυσμιακή μείωση προηγούμενων ετών.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής εφημερίδας “Η Καθημερινή” ενώ ομιλητές ήταν ο Ricky Burdett, Καθηγητής Urban Studies και Διευθυντής LSE Cities, Jean Louis Missika, Αντιδήμαρχος Παρισιού με αρμοδιότητες πολεοδομίας, αρχιτεκτονικής, οικονομικής ανάπτυξης και ελκυστικότητας (2014-2020) και Visiting
Senior Fellow, LSE Cities, Γεώργιος Πανέτσος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Tony Travers, Associate Dean, School of Public Policy, LSE
Μαρία Βασιλάκου, Αντιδήμαρχος Βιέννης (2010-2019), Διευθύντρια Vienna
Solutions, Urban Transformation Consulting.

Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα