back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Ο πολιτισμός δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε σπατάλη χρημάτων, είναι επένδυση

Διαβάστε επίσης

Τη συνειδητή επιλογή της Αθήνα ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού από επισκέπτες ανά τον κόσμο, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία σχετικών ερευνών που κατατάσσουν τις πόλεις με βάση τις αξιολογήσεις των τουριστών, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Φιλοξενούμενος του Αθήνα 9.84, συζήτησε με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και τον Νεκτάριο Ανδριόπουλο για τον πολιτισμό στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έρευνα «Αθήνα – τουριστικός προορισμός», του σταθμού της πόλης και τόνισε πως η πρωτεύουσα επανασυστήθηκε διεθνώς μετά την πανδημία και πλέον παρουσιάζεται ως ένας πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικός προορισμός για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, η Αθήνα έχει κατορθώσει να χτίσει σε βάθος χρόνου ένα ισχυρό brand name το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης αλλά και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, της κεντρικής κυβέρνησης, των υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να παράξει σε βάθος χρόνου πιο βιώσιμα και περισσότερο απτά αποτελέσματα.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε σπατάλη χρημάτων, είναι επένδυση. Αν του δίνεις, σου επιστρέφει πολλαπλά και σε διαφορετικά επίπεδα, κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό», τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κόμβος πολιτισμού έξω και πέρα από τη σκιά της Ακρόπολης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, περιοδικές εκθέσεις και κινηματογράφο, δηλαδή ένα γενικότερο πλέγμα δράσεων που άπτονται του σύγχρονου πολιτισμού.

«Χρειάζεται να καταλήξουμε ποιο είναι το αφήγημα το οποίο πρέπει να δηλώσουμε για την πόλης μας. Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Σαφώς σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι χρήσιμο, αλλά όχι σε τουριστικό επίπεδο καθώς δημιουργείται ένας υπερτουρισμός σε αυτό το σημείο και δεν μοιράζεται ομαλά ο τουριστικός πληθυσμός μέσα στην πόλη. Υπάρχουν καταπληκτικά σημεία στην Αθήνα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο. Εξάλλου, η εμπειρία δείχνει ότι αυτό είναι και το ιδανικότερο. Για παράδειγμα, το Ηρώδειο, μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψη σε ένα μνημείο αλλά και την παρακολούθηση μιας σύγχρονης παράστασης, δηλαδή μια σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια εμπειρία την οποία οι επισκέπτες του, δεν θα την ζήσουν πουθενά αλλού».

Υπενθύμισε ότι φέτος το καλοκαίρι, η Αθήνα φιλοξενεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μια ευρεία γκάμα επισκεπτών: «Σήμερα ξεκινά το Art for Tomorrow ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για τη Σύγχρονη Τέχνη. Επίσης φιλοξενούνται νέες εκθέσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και υπάρχουν πολλές άλλες έντονες δραστηριότητες όπως αυτές του Μεγάρου Μουσικής, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, που όλα μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο εμπειριών και προσφέρουν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα στον επισκέπτη».

Ωστόσο, επισήμανε πως απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ του τουριστικού και του πολιτιστικού κλάδου προκειμένου να φτάνει αυτή η πληροφορία στον επισκέπτη.

Ως προς αυτό, πρόσθεσε: «Πρέπει να εμπλουτίσουμε το μείγμα των πολιτιστικών εσόδων που έχουμε από τον τουρισμό. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να χτίζουμε και να θεσμοθετούμε πολιτιστικά δρώμενα που θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και θα αποτελέσουν πόλο έλξης».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πρόσβασης στο πολιτιστικό προϊόν, λαμβάνονται στοχευμένες πρωτοβουλίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όπως ο λεγόμενος «Ασημένιος Τουρισμός» για ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών που επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά δρώμενα από άλλες ηλικιακές ομάδες και που μπορεί να γίνει ο «καταλύτης» για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Επίσης, όπως γνωστοποίησε, μέσω πρόσκλησης που απευθύνεται σε ιδιωτικούς φορείς, παρέχεται η δυνατότητα σε θέατρα να αποκτήσουν ειδικούς εξοπλισμός όπως σύστημα υπερτιτλισμού στα αγγλικά, έτσι ώστε οι θεατρικές παραστάσεις της πόλης να αποκτήσουν διεθνές κοινό.

«Είναι κάτι πολύ σημαντικό για μια πόλη που έχει πληθώρα θεάτρων», σχολίασε ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο κομμάτι των θερινών κινηματογράφων της Αθήνας, κάνοντας, λόγο για μια κουλτούρα που έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες και που αποτελεί «μια εμπειρία που μπορούμε να μοιραστούμε και να την αξιοποιήσουμε τουριστικά».

Άλλωστε, όπως εξήγησε «όταν ο πολιτισμός μπαίνει στην καθημερινότητα μιας πόλης, αυτό εκπέμπεται και το αντιλαμβάνεται και ο επισκέπτης της. Περπατάει στην πόλη, βλέπει εικόνες, ακούει τους ήχους. Όσο πιο πολύ δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι, τόσο περισσότερο το πολιτιστικό προϊόν θα γίνεται καλύτερο και ευρύτερα γνωστό».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα