back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Ηλιόπουλος: Να μπουν όρια και κανόνες στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Την άνοδο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια ως σημαντικού τουριστικού προορισμού, επισήμανε ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Ωστόσο, με αφορμή την έρευνα του σταθμού της πόλης με τίτλο «Τουριστικός προορισμός: Αθήνα», τόνισε ότι θα πρέπει η πόλη να μπορέσει να διατηρήσει τις μεικτές της χρήσεις: «Η Αθήνα δεν αποτελεί μόνο transit προορισμό, τα πηγαίνει πολύ καλά στο τουριστικό κομμάτι γιατί είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης-πρωτεύουσας όπου το κέντρο είναι ζωντανό. Υπάρχει πολυλειτουργικότητα, μεικτές χρήσεις, κατοικία, διασκέδαση, εργασία, μεταποίηση χαμηλής όχλησης. Αν η Αθήνα χάσει αυτόν τον χαρακτήρα – και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να τον χάσει- τότε αυτό θα κάνει κακό στον τουρισμό».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην πρωτεύουσα, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες και ορθολογικός έλεγχος στην αγορά του Airbnb.

«Το γεγονός ότι ακόμα και η Δημοτική Αρχή έχει αρνηθεί να δώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την βραχυχρόνια μίσθωση, δείχνει ότι δεν πιστεύει πραγματικά στις μεικτές χρήσεις. Η βραχυχρόνια μίσθωση, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, δεν διώχνει μόνο κατοικία αλλά και το λιανεμπόριο γιατί μεταξύ άλλων, ανεβαίνουν και τα ενοίκια. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα ”φίλτρα” και όρια, όπως για παράδειγμα μέχρι δύο ενοικιαζόμενα ανά ΑΦΜ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Επίσης, θα πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα νομικά πρόσωπα. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, περισσότερα από 160 ακίνητα. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτή τη στιγμή η βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα από τα νομικά πρόσωπα είναι μια τεράστια πληγή μαύρης εργασίας», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η βέλτιστη πρακτική από την πλευρά του Δήμου θα ήταν να υπάρχουν ειδικά ”φίλτρα” ανά περιοχές.

«Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο το Κουκάκι και τα Σεπόλια», πρόσθεσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα