back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο. Αναστασοπούλου: Ενθαρρυντικά τα πρώτα δεδομένα στον Τουρισμό, ταμείο στο τέλος του χρόνου

Διαβάστε επίσης

2022-06-16

Αισιοδοξία για τον τουρισμό και τα έσοδα που αναμένονται φέτος από το brand name Ελλάδα, εξέφρασε η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 984 «Τουριστικός προορισμός: Αθήνα».

«Είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα δεδομένα, μετά την τεράστια κρίση στην παγκόσμια υγεία. Όμως, θα κάνουμε ταμείο στο τέλος της χρονιάς.
…Ο τουρισμός συνεισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας, είναι μια εθνική υπόθεση που υπερβαίνει κόμματα και κυβερνήσεις. Καλούμαστε να τον δούμε όλοι σοβαρά, πράττοντας αναλόγως..

Ήδη, 140 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στο τουριστικό καλάθι, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Ιανουάριο. Η αύξηση στις αφίξεις μετριέται σε επίπεδα άνω του 250% και στις εισπράξεις ξεπερνά το 350%. Δουλεύουμε συστηματικά και με συνέπεια ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» είπε μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου και τον Νεκτάριο Ανδριόπουλο.

Η Ολυμπία Αναστασοπούλου αναφέρθηκε διεξοδικά σε στοιχεία και αριθμούς.

«Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε φέτος πολύ νωρίς. Ενδεικτικά, αξίζει να ειπωθεί ότι η πρώτη πτήση από τις ΗΠΑ έφτασε στη χώρα στις 7 Μαρτίου κι από τον Καναδά στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με στοιχεία από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι προγραμματισμένες πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν αύξηση 60% όπως και οι επιβάτες, σε σύγκριση με το 2019.
Οι ίδιες αναφορές δείχνουν ότι οι τουρίστες αφιερώνουν στην Αθήνα διαμονή 5 ημερών κι άλλα πέντε 24ωρα σε άλλους προορισμούς, με το σύνολο της παραμονής τους στη χώρα να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στις 12 ημέρες.
…Η πολιτική και στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει τη χωρική αλλά και τη χρονική επιμήκυνση της τουριστικής ροής».

Για τις ενέργειες ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης, την αντιμετώπιση των απωλειών στις αφίξεις από τη Ρωσία στον απόηχο του ρωσοουκρανικού πολέμου, αλλά και τις ακυρώσεις πτήσεων λόγω των προβλημάτων σε μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, σημείωσε:

«Η ρωσική αγορά εκπροσωπεί μικρό μέρος τους ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Για να δώσω μια τάξη μεγέθους, το 2021 υποδεχθήκαμε 120.000 Ρώσους επισκέπτες που απέφεραν 320 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο εσόδων 10,6 δισ.ευρώ.
Στην προσπάθεια αναπλήρωση της όποιας απώλειας, εντατικοποιήσαμε τις επαφές με τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ ενισχύσαμε τον οδικό τουρισμό ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τη μη έλευση Ρώσων ταξιδιωτών.
Επίσης, προωθούμε -με σημαντική ανταπόκριση- το brand name Ελλάς και στις Σκανδιναβικές χώρες, προκειμένου να έχουν οι ταξιδιώτες μια συνολική, αυθεντική εμπειρία από την εδώ διαμονή τους…
…Μην ξεχνάμε ότι ο ορεινός τουρισμός εντός συνόρων είναι εκείνος που άνοιξε πρώτος μετά το τελευταίο χειμώνα της πανδημίας, αποφέροντας αξιοσημείωτες πληρότητες και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών».

Καλά νέα έρχονται και από το μέτωπο της κρουαζιέρας. Οι αφίξεις αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2019. Επίσης, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) περιμένει φέτος περισσότερες από 5 χιλιάδες προσεγγίσεις.

Για τις κενές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό, η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, υπογράμμισε: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και άλλους φορείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε προσφορά και ζήτηση στους μήνες αιχμής με τη συνεισφορά και του ΟΑΕΔ, προσδοκώντας να καλυφθούν τα κενά. Άλλωστε, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης επισήμανε ότι τώρα πλέον ο κόσμος αποζητά να ταξιδέψει, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση εκκίνησης ως προς τις προτιμήσεις και τις επιλογές που προσφέρει.
Γιατί, όπως εξήγησε «η χώρα, εκτός από τις φυσικές της ομορφιές και το καθαυτό τουριστικό προϊόν, αποτελεί έναν ασφαλή και σε υγειονομικό επίπεδο, προορισμό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα