back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Γιορτάστηκαν χτες βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ Β, που αποτελεί και την εθνική γιορτή του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολλές θερμές αναφορές στις στενές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας.

Η βασίλισσα συμπλήρωσε τα 96 της χρόνια και 70 χρόνια συνεχούς βασιλείας, γεγονός που την αναδεικνύει στη μακροβιότερη μονάρχη της βρετανικής ιστορίας.

Στα 70 χρόνια της βασιλείας της πού γιορτάστηκαν με το πλατινένιο Ιωβηλαίο, αναδείχθηκε ο ενωτικός της ρόλος και «ενίσχυσε όσο κανένας τη φιλία, την κατανόηση και τον σεβασμό στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπόλοιπο κόσμο, ως πηγή συνέχειας και σταθερότητας», δήλωσε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Μάθιου Λότζ στην ολιγόλεπτη ομιλία του.

Η ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας ακόμη λόγος που γιορτάζουμε απόψε, είπε ο πρέσβης, ο οποίος αναφέρθηκε:

-Στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική ανεξαρτησία.

-Στην υπογραφή τον Οκτώβριο του Στρατηγικού Διμερούς Πλαισίου, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας που ενισχύει την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

-Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, ο οποίος έγινε δεκτός στη Ντάουνινγκ Στριτ.

-Στη δημιουργία νέας θεσμικής συνεργασίας στον τομέα της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, «ώστε να συνεχίσει να είναι ισχυρός πυλώνας των σχέσεών μας».

-Στην ισχυρή ανάπτυξη που σημειώνουν οι τομείς της οικονομίας και εμπορίου καθώς και ο τουρισμός. «Η Ελλάδα, αυτός ο πολυαγαπημένος τουριστικός προορισμός έχει αρχίσει ήδη να υποδέχεται χιλιάδες Βρετανών τουριστών», είπε ο κ. Λοτζ και ευχαρίστησε την ελληνική αστυνομία για την εξαιρετική συνεργασία της με σκοπό την ασφάλεια των Βρετανών επισκεπτών.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε με θέρμη σε σειρά ελληνικών προορισμών που έχει επισκεφθεί, στην ομορφιά της Ελλάδας, στο φιλόξενο κλίμα, στην ελληνική γαστρονομία καθώς και στους κοινούς δεσμούς που συναντάει μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτισμό, την επιστήμη, την έρευνα, τις τέχνες.

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην εξαιρετική στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βρετανός πρέσβης εξέφρασε υπερηφάνεια για το γεγονός ότι οι δύο λαοί στάθηκαν δίπλα δίπλα ως φίλοι και σύμμαχοι στις μεγάλες συγκρούσεις του 20ου αιώνα, «όπως ακριβώς και σήμερα απαντώντας στην εισβολή κατά της Ουκρανίας».

Θα μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με προβλήματα, τόνισε.

Εξέφρασε τέλος αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις επόμενες δεκαετίες στηριγμένες «στη βαθιά φιλία, τον σεβασμό και τη συμπάθεια», για την προαγωγή των οποίων δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί.

Πριν την κοπή της γενέθλιας τούρτας, η οποία ήταν εξαιρετικά λιτή στα χρώματα του Ιωβηλαίου -λευκό και μωβ- έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και οι προπόσεις υπέρ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακολούθως υπέρ της Βασίλισσας.

Στο περιστύλιο δέσποζε η φωτογραφία από την ενθρόνιση της Ελισάβετ με τις σημαίες Ελλάδας και Βρετανίας ένθεν και ένθεν και στις οθόνες έπαιζε βίντεο με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της βασιλείας της.

Λίγο νωρίτερα από την κύρια δεξίωση, ο Βρετανός πρέσβης δέχθηκε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων: Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα