back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί βλάβη στα εθνικά της συμφέροντα από το παζάρι της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

«Είναι νωρίς να πούμε προς τα που θα κινηθεί η Άγκυρα. Είναι θετικό ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Δεν είναι η αρχή ενός διαλόγου ουσίας, είναι όμως αναγκαίο μέτρο ώστε ένα ατύχημα να μην εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας την αναδίπλωση του Χουλουσί Ακάρ μετά το πρόσφατο τετ α τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο σχετικά με τη διαφαινόμενη χαλάρωση της έντασης, εξέφρασε τη θέση ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε τι αποσκοπεί αυτή η τακτική από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Επιχειρώντας να αναλύσει τη γενικότερη στάση της Τουρκίας, τόνισε: «Η ικανότητα του Ερντογάν είναι να πείθει τη Δύση ότι είναι απολύτως χρήσιμος εταίρος. Αυτήν την περίοδο, η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, θεωρεί ότι έχει αναβαθμίσει τη θέση της και προσπαθεί να προχωρήσει σε νέες ενέργειες αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Σε ότι αφορά εμάς είναι απειλές, στη Συρία όμως πρόκειται να προχωρήσει σε νέα επέμβαση».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική Τουρκία είναι να έχουμε πλήρη συνείδηση του ρόλου της.

«Δεν θα πρέπει να ακολουθούμε μια εικονική πραγματικότητα που πολλές φορές κατασκευάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει πόσο μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες έχει, εμφανίζοντας την Τουρκία πλήρως απομονωμένη, ενώ δεν είναι».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να περιμένουμε από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και πως εκτιμά ότι πρέπει να κινηθεί η ελληνική πλευρά, επισήμανε: «Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί καμία βλάβη στα εθνικά συμφέροντα από το παζάρι που κάνει η Τουρκία. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε πρόσφατα λόγο για ”θεμιτά συμφέροντα” της Τουρκίας. Θα πρέπει να πούμε στους εταίρους μας ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μία κοινή εξωτερική πολιτική αρχών σε όλα τα ζητήματα. Πρέπει να τεθεί ως θέμα το ότι δεν θα πρέπει να αναβαθμίζονται οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όταν αυτή ενεργεί κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και να μπει το όλο ζήτημα σε ένα πλαίσιο αρχών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα