32.6 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

32.6 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Κ. Μητσοτάκης σε κομματικά στελέχη στην Κύπρο: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Διαβάστε επίσης

«Χαίρομαι γιατί η ΝΔ εδώ στην Κύπρο είναι ισχυρή, ενωμένη και έτοιμη να δώσει τη μάχη. Αυτοδύναμη να μην είναι μόνο η ΝΔ, αλλά η Ελλάδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε στελέχη της ΝΟΔΕ ΝΔ Κύπρου.

«Ξέρετε στους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εγγυάται τη συνέχεια και τη σταθερότητα», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι αυτά τα τρία χρόνια η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις.

«Καμία κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τόσες πολλές αλλεπάλληλες κρίσεις», είπε και αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, στις «εντάσεις με τον απρόβλεπτο γείτονα μας», στην πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις στις ανατιμήσεις.

«Ταυτόχρονα δεν εγκαταλείψουμε ποτέ τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα και να αποκτήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Είναι δέσμευση για την οποία κάθε μέρα αγωνιζόμαστε να την κάνουμε πράξη. Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup χθες να συναινέσει στην έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Κλείνει έτσι, ως προς την εποπτεία ευρωπαϊκών θεσμών, ένα εξαιρετικά επώδυνο κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010 με τη χρεοκοπία και παρατάθηκε το 2015 όταν φτάσαμε ένα βήμα από την έξοδο από την ευρωζώνη και μας επιβλήθηκε ένα μνημόνιο. Αγωνιστήκαμε πολύ για να φτάσουμε εδώ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, που είπε, μεταξύ άλλων, ότι έγιναν τολμηρές αλλαγές, μειώθηκε η φορολογία, η Ελλάδα έγινε ξανά ανταγωνιστική για επενδύσεις και η οικονομία μας ανταποκρίνεται εξαιρετικά θετικά. Φέτος, συνέχισε, εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλά ενώ για τον τουρισμό είπε οτι έχει δυναμική να κάνει ρεκόρ το 2022.

Τόνισε, επίσης, ότι μεγάλες ξένες εταιρείες εμπιστεύονται την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, αξιοποιούμε κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης και εγκρίθηκε πρώτο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το λεγόμενο ΕΣΠΑ.

«Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας η οποία αλλάζει , έχει δυναμική, στέκεται στο διεθνές στερέωμα ως συνδιαμορφωτής των ευρωπαικων εξελίξεων. Η Ελλάδα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά, όχι μόνο γιατί επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά γιατί οικοδόμησε κατάλληλες συμμαχίες», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, ανέφερε ότι χτίσαμε γέφυρες με τον αραβικό κόσμο, ότι ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και και ότι η Ελλάδα και Κύπρος πρωταγωνιστούν.

«Θέσαμε πλαίσιο της επίλυσης διαφοράς μας με την Τουρκία. Μόνο αν κάποιος σέβεται το διεθνές δίκαιο μπορεί να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Δεν παρασυρόμαστε από εύκολες ρητορικές εξάρσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα», τόνισε, ενώ για το κυπριακό επανέλαβε οτι η επίλυση του μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της ενιαίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς εισερχόμαστε στην τελευταία χρόνια της κυβερνητικής θητείας, ο κομματικός μηχανισμός να προετοιμάζεται, ενώ ανέφερε οτι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον νόμο των αποδήμων που τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

«Ο νόμος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός αλλά για αυτό ευθύνονται άλλοι», είπε και τους κάλεσε «όσες φορές χρειαστεί να ψηφίσουν.

«Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί δυο φορές γιατί οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που μόνο προβλήματα εγκυμονεί για τον τόπο. Το τελευταίο που χρειάζεται η πατρίδα είναι συμμαχικές κυβερνήσεις που τροφοδοτούν την αστάθεια. Η ανάγκη της αυτοδύναμης Ελλάδας εξυπηρετείται από ισχυρή κυβερνηση της ΝΔ. Η ΝΔ πρέπει να είναι αυτοδύναμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανοικτή στην κοινωνία και σε νέα στελέχη που θα στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό. Αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κυβέρνηση μόνο της ΝΔ. Το βασικό που κριτήριο είναι η αξιοκρατία. Στόχος είναι να αλλάξουμε πίστα, να γίνουμε ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Με ανάπτυξη, δουλειές, κοινωνική συνοχή. Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε στο πλευρό των κατεχόμενων δήμων, στο δίκαιο αγώνα τους για την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, εντός συνολικής και συμφωνημένης λύσης που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αδιαμφισβήτητο και δικαιολογημένα μεγάλο υλικό και συναισθηματικό βάρος των Βαρωσίων αναγνωρίζεται και από τις οικείες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου για την ευγενική και υψηλού συμβολισμού δωρεά της για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ιωάννης Παπαμελετίου και η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα