back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαβρόφ στο BBC: Η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Από τότε που ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην Ουκρανία, περίπου πριν από τέσσερις μήνες, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ εκατομμύρια Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Ωστόσο ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίσθηκε σε συνέντευξή του στο BBC ότι «εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», γράφει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, ενώ δικαιολόγησε την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εξηγήσουμε στην Δύση ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» είναι έγκλημα.

«Εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», «αναγγείλαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση επειδή δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια εγκληματική πράξη», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στο ερώτημα του BBC για τα πολυάριθμα θύματα και δεινά των αμάχων στην Ουκρανία που καταγράφηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Λαβρόφ είπε ότι οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών έως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχουν υποστεί τις πιέσεις της Δύσης και συχνά μιλούν ως φερέφωνα ψευδών ειδήσεων.

«Είναι πολύ κρίμα»… «αλλά οι διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με την καταδίκη σε θάνατο που επέβαλαν οι αρχές τη αυτοανακηρυχθείσας πρόσφατα «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (ΛΔΝ) σε δύο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό που υπηρετούσαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το δικαστήριο της ΛΔΝ, που τους αναγνώρισε ως ξένους μισθοφόρους και όχι ως αιχμαλώτους πολέμου, είναι ανεξάρτητο, και πως η άποψη της Δύσης δεν τον ενδιαφέρει.

«Η Ρωσία δεν είναι άμεμπτη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσφατα ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει ξεχωρίσει με τις σκληρές δηλώσεις που είχε κάνει, ιδιαίτερα όταν είχε πει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, όπως και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Πούτιν να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα