back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Πίτερ Μάκριτζ

Διαβάστε επίσης

«Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν απονεμήθηκε τιμητικά η Ελληνική Ιθαγένεια στον Πίτερ Μάκριτζ. Τότε, συγκινημένος, είχε πει πόσο ωραία λέξη θεωρούσε την πατρίδα» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Σήμερα η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν κορυφαίο μελετητή της ελληνικής γλώσσας, έναν πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού.

Από την πρώτη φορά που ταξίδεψε στην Ελλάδα, στην εφηβική του ηλικία, μέχρι το τέλος, ο Πίτερ Μάκριτζ αγάπησε την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του. Με τη συστηματική του έρευνα, κατάφερε να αποδώσει στην αγγλική γλώσσα τις αποχρώσεις των λογοτεχνικών κειμένων του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, μελέτησε τα έργα του Καβάφη, του Σεφέρη, του Σολωμού, εκτίμησε την αμεσότητα του λόγου του Ταχτσή και του Πολίτη.

Από τις διαλέκτους της νέας ελληνικής γλώσσας, μέχρι το μεσοπολεμικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αντιμετώπισε την ελληνική γλώσσα ως σύνολο με διαφορετικές εκφράσεις και επιρροές, χωρίς διαχωρισμούς και προκατάληψη.

Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη που έδειξε στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του».

 

Νάνσυ Αγγελοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα