back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Β. Πούτιν: Απερίσκεπτες και παράλογες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Οι ΗΠΑ προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν πώς υπάρχουν και άλλα κέντρα ισχύος στον πλανήτη. Τα κράτη της Δύσης εξακολουθούν να σκέφτονται με τη νοοτροπία του προηγούμενου αιώνα, αντιμετωπίζοντας άλλα κράτη ως αποικίες, τα οποία επιχειρούν να απομονώσουν και να ακυρώσουν τα λάθος κράτη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να «διαλέξει τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης, παρά την επιθυμία της Δύσης, τόνισε.

Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στη Δύση για την επιβολή κυρώσεων, αποκαλώντας «τρελές και ανούσιες» τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας προσθέτοντας ότι τα δυτικά κράτη δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τη Ρωσία σε κατάρρευση. «Ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας εξαρχής δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας», είπε και συμπλήρωσε  ότι οι κυρώσεις είναι πιο επιβλαβείς για εκείνους που τις επιβάλλουν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν  ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είναι πιθανό να χάσει περισσότερα από 400 δισ. δολάρια λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει και ότι έχει χάσει την «πολιτική της κυριαρχία» λόγω της αντίδρασης της στην εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης είπε ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται στα μέλη της ΕΕ και ότι η κοινωνική ανισότητα θα ενταθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, προσθέτοντας ότι το πραγματικό συμφέρον των λαών της Ευρώπης υπονομεύεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική. Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τη συνεργασία της με «κάθε ενδιαφερόμενο», παρά την επιθυμία της Δύσης «να την αναγκάσει να επιλέξει το δρόμο της αυτοαπομόνωσης». Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλές χώρες που είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τη Ρωσία, τις οποίες δεν κατονόμασε, τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για χώρες στις οποίες αντιστοιχεί «τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού».

Αναφερόμενος στον φόβο πυροδότησης επισιτιστικής κρίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα, λέγοντας ότι οι εξαγωγές σε σιτηρά μπορούν να φτάσουν τους 50 εκατομμύρια τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία του Ρώσου προέδρου ξεκίνησε με καθυστέρηση, λόγω κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα