back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο ναό των Σιχ

Διαβάστε επίσης

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον χώρου λατρείας των Σιχ χθες Σάββατο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι επτά, σύμφωνα με τις αρχές, ενέργεια που προστέθηκε σε σειρά παρόμοιων εναντίον θρησκευτικών ή εθνικών μειονοτήτων, ειδικά σε χώρους λατρείας.

Μέσω της πλατφόρμας Telegram, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ΙΚΧ) ανέφερε ότι η επίθεση διαπράχθηκε σε αντίποινα για τις προσβολές εναντίον του προφήτη Μωάμεθ, αναφερόμενο μάλλον στις πρόσφατες δηλώσεις μιας εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος στην Ινδία, οι οποίες προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις και καταδίκες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε μέσω Twitter πως η επίθεση τον «σόκαρε».

Η χθεσινή ενέργεια είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της κοινότητας των Σιχ και να τραυματιστούν άλλα επτά στον χώρο λατρείας της μειονότητας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Περί τις 06:30 (τοπική ώρα· 06:00 ώρα Ελλάδας), ένοπλοι εισέβαλαν στον ναό, στον δυτικό τομέα της πόλης, πετώντας «χειροβομβίδα στον φύλακα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Ένα μέλος της κοινότητας των Σιχ σκοτώθηκε και άλλα επτά τραυματίστηκαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ο Άμπντουλ Νάφι Τακόρ.

Μαχητές των Ταλιμπάν επενέβησαν και σκότωσαν τους δύο επιτιθέμενους, ενώ έχασαν έναν από τους δικούς τους, κατά τον ίδιο.

Μερικά λεπτά μετά την επίθεση, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε κοντά στον ναό, χωρίς να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με τον Άμπντουλ Νάφι Τακόρ.

Ο πιστός που σκοτώθηκε ζούσε στον ναό, όπως και άλλα μέλη της κοινότητας. «Έκανε ντους, οι επιτιθέμενοι τον άκουσαν και τον σκότωσαν πυροβολώντας τον δύο φορές», είπε κοντινό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, αρκετοί πιστοί μπόρεσαν να διαφύγουν από πίσω πόρτα.

Μετά την επίθεση, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον χώρο. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απαθανάτισαν πυκνή στήλη καπνού που υψωνόταν από τον ναό, καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί.

Η οροφή και τοίχοι στην αίθουσα προσευχής κάηκαν εν μέρει. Διακρίνονταν σημάδια από σφαίρες και ίχνη αίματος, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που περιηγήθηκαν στον χώρο. Παράθυρα σπιτιών έσπασαν από την έκρηξη του αυτοκινήτου, διαπίστωσαν επίσης.

Άλλοι ναοί των Σιχ στην Καμπούλ έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσανκάρ καταδίκασε μέσω Twitter την «άνανδρη επίθεση». Διαπράχθηκε μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη ινδικής αντιπροσωπείας στην Καμπούλ για συνομιλίες με το καθεστώς των Ταλιμπάν όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγεί το Δελχί στο Αφγανιστάν και την πιθανότητα επαναλειτουργίας της ινδικής πρεσβείας.

Το Νέο Δελχί, που διατηρούσε στενή σχέση με την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση, η οποία υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, έκλεισε την πρεσβεία στην Καμπούλ όταν κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου.

Στο Αφγανιστάν, χώρα στη σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία της μουσουλμανική, απομένουν περίπου 200 Σιχ, από το μισό εκατομμύριο μέλη που αριθμούσε η μειονότητα τα χρόνια του 1970.

Τα τελευταία χρόνια, η αφγανική κοινότητα των Σιχ έγινε στόχος αρκετών επιθέσεων. Η πιο πολύνεκρη διαπράχθηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν ένοπλοι κατέλαβαν εξ εφόδου ναό στην Καμπούλ και σκότωσαν τουλάχιστον 25 ανθρώπους. Την ευθύνη και για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει το ΙΚ.

Η ίδια τζιχαντιστική οργάνωση είχε βάλει στο στόχαστρο ξανά την μειονότητα των Σιχ τον Ιούλιο του 2018, όταν έγινε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) με 19 νεκρούς.

Σαράντα χρόνια πολέμου, φτώχειας και διακρίσεων προκάλεσαν μαζική έξοδο των μελών της αφγανικής κοινότητας των Σιχ. Αφού την εξουσία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι φονταμενταλιστές σουνίτες, έφυγαν άλλοι περίπου εκατό.

Τη χθεσινή ενέργεια καταδίκασαν η κυβέρνηση του Πακιστάν, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για την πρόσφατη έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων σε χώρους λατρείας στο Αφγανιστάν», και η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, τονίζοντας πως οι μειονότητες στη χώρα πρέπει να προστατευτούν.

Προχθές Παρασκευή, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον χώρου λατρείας των σιιτών στην Κουντούζ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ανέφεραν οι αρχές.

Ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στη χώρα αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, όμως σειρά πολύνεκρων βομβιστικών ενεργειών, με δεκάδες νεκρούς, έπληξε τη χώρα στα τέλη του Απριλίου –κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του ραμαζανιού– και κατόπιν στα τέλη του Μαΐου.

Την ευθύνη για τις περισσότερες ανέλαβε το ΙΚ. Είχαν στόχο κυρίως τη σιιτική κοινότητα.

Οι Ταλιμπάν υποβαθμίζουν την απειλή που εγείρει ο τοπικός βραχίονας του ΙΚ. Διεξάγουν ανελέητο πόλεμο εναντίον της οργάνωσης αυτής εδώ και χρόνια.

Πολλαπλασίασαν τις εφόδους, ειδικά στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, και συνέλαβαν εκατοντάδες άνδρες που φέρονταν να ανήκουν στις τάξεις του.

Διαβεβαιώνουν επί μήνες ότι «νίκησαν» το ΙΚΧ, όμως αναλυτές συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την εξτρεμιστική οργάνωση τη σημαντικότερη πρόκληση από τη σκοπιά της ασφάλειας για το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα