Οι Γάλλοι εκλογείς των υπερπόντιων περιοχών και του εξωτερικού ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων θα προσδιορίσει το περιθώριο των ελιγμών, κυρίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, που τον Απρίλιο νίκησε στις προεδρικές εκλογές, εκτιμάται πως δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.
Ο αγώνας προμηνύεται πιο δύσκολος σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, μετά την επιτυχία που κατέγραψαν την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η συμμαχία κομμάτων της αριστεράς υπό την επωνυμία Nupes και η ακροδεξιά.
Το ‘κλειδί’ βρίσκεται στα χέρια τουλάχιστον 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που καλούνται στις κάλπες αύριο, Κυριακή, από τις 06:00 ώρα Γκρίνουιτς (09:00 ώρα Ελλάδας). Λόγω της διαφοράς της ώρας, εκλογείς υπερπόντιων περιοχών άρχισαν ωστόσο να ψηφίζουν από σήμερα.
Σκληρή προεκλογική μάχη
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από δηλητηριώδεις ανταλλαγές ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς που προπορεύθηκαν στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο: τον συνασπισμό Μαζί που αρθρώνεται γύρω από το προεδρικό κόμμα και τη συμμαχία της αριστεράς Nupes, που συνενώνει κομμουνιστές, οικολόγους, σοσιαλιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν δραματοποίησε το διακύβευμα, ακριβώς πριν αναχωρήσει για μια περιοδεία στην ανατολική Ευρώπη και μια επίσκεψη στην Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον των «άκρων» που θα σπείρουν την «αταξία» στη Γαλλία.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης τις ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελασόν, που ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και θα επιβάλει μια συγκατοίκηση στον αρχηγό του κράτους, επέσεισε την απειλή μιας «αναστάτωσης» αν οι Γάλλοι δεν σπεύσουν στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η ακροδεξιά, που συναρθρώνεται γύρω από τη Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί από την πλευρά της να φθάσει το όριο των 15 βουλευτών και να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που θα σημαίνει περισσότερα μέσα και χρόνο ομιλίας στο ημικύκλιο.
Τα υψηλά ποσοστά αποχής και οι δημοσκοπήσεις
Με την αποχή να εκτιμάται σαφώς πάνω από το 50% και τους Γάλλους να εμφανίζονται πως θέλουν για τον Μακρόν τη συγκατοίκηση στα ανώτατα κλιμάκια του γαλλικού κράτους, αλλά όχι με τον Μελανσόν, αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται από την αδιαφορία και την αναποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος.
Η εφημερίδα LE FIGARO αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση το 70% των Γάλλων δεν επιθυμεί την απόλυτη πλειοψηφία για τον πρόεδρο, αλλά μόνο το 32% θα ήθελε να δει τον Μελανσόν στην πρωθυπουργία.
Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη σαφή πρόοδο της αριστερής συμμαχίας Λαϊκή Ένωση η οποία από τις συνολικά 577 έδρες, θα μπορούσε να λάβει μεταξύ 179 και 225.
Η παράταξη Μαζί της προεδρικής πλειοψηφίας θα λάβει μεταξύ 252 και 292, μόλις λίγο πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289), στο πιο ευνοϊκό σενάριο.
Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να λάβουν το λιγότερο 42 και το πολύ 62 έδρες και το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν μεταξύ 25 και 50.
Σύμφωνα τέλος με άλλη δημοσκόπηση, της OpinionWay-Kéa Partners για την εφημερίδα LES ECHOS, η αβεβαιότητα παραμένει πολύ έντονη με την παράταξη Μακρόν να λαμβάνει από 275 έως 305 έδρες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ