back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σρι Λάνκα: Στρατιώτες ανοίγουν πυρ για να καταστείλουν επεισόδια σε πρατήριο καυσίμων

Διαβάστε επίσης

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να καταστείλουν ταραχές σε πρατήριο καυσίμων, που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, τρεις στρατιωτικοί και τέσσερις πολίτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στη Σρι Λάνκα, όπου οι αυτοκινητιστές είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ώρες ολόκληρες στις ουρές για να αγοράσουν καύσιμα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη Βουσουβαμάντου, 365 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπ, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν στρατιωτική θέση έγινε στόχος ταραχοποιών που πέταξαν πέτρες, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού Νιλάντα Πρεμαράτνε.

«Ομάδα 20 ως 30 ανθρώπων πέταξε πέτρες και προκάλεσε ζημιές σε φορτηγό του στρατού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Πρεμαράτνε.

Σύμφωνα με την αστυνομία τέσσερις πολίτες και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων άνοιξαν πυρ –για πρώτη φορά– για να καταστείλουν τις ταραχές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Όταν το πρατήριο έμεινε από καύσιμα, αυτοκινητιστές άρχισαν να διαδηλώνουν και η κατάσταση εκτραχύνθηκε σε σύγκρουση με τον στρατό, κατά την αστυνομία.

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ.

Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Οι αρχές αποφάσισαν να αναπτύξουν αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα πρατήρια καυσίμων.

Τον Απρίλιο, αυτοκινητιστής σκοτώθηκε από την αστυνομία στη Ραμπουκάνα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού που συνδεόταν στην πώληση καυσίμων με δελτίο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της και αυτοκινητιστές ξέσπασαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες το σαββατοκύριακο. Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ένα από τα επεισόδια αυτά, ενώ επτά αυτοκινητιστές συνελήφθησαν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία για δύο εβδομάδες, για να μειωθούν οι μετακινήσεις και να διατηρηθεί το στοκ των καυσίμων, που οδεύει να εξαντληθεί.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομική κρίση ενδέχεται να μεταμορφωθεί σε πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ήδη, εκατομμύρια πολίτες του νησιού χρειάζονται βοήθεια.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό της χρέος (51 δισεκ. δολάρια) και βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για νέο δανεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα