back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Παραδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο των δύο εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογριά δείχνει ότι τα δύο μικρότερα παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη δεν πέθαναν από παθολογικά αίτια, αλλά ο θάνατός τους ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας και συγκεκριμένα προκλήθηκε από ασφυξία.

Διακόπτονται από αύριο 21 Ιουνίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς τη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διακοπή οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα μας. Η τροφοδοσία θα συνεχιστεί με LNG, αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού.

Κατά την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την στήριξη στα καύσιμα, ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στις 3:00 αύριο το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνουν επέκταση του fuels pass και το επόμενο τρίμηνο, με μεγαλύτερη επιδότηση, αύξηση της ενίσχυσης για το diesel για τον Ιούλιο, έκτακτα μέτρα για τα νησιά και επιταγή ακρίβειας για ευάλωτα νοικοκυριά.

Από αύριο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, που θα παρέχει επιδοτήσεις από 30% έως 50% για αγορά καινούργιων. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, τα ποσά θα ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 710 ευρώ, ενώ όσοι δεν επιλεγούν επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια, θα παραμείνουν επιλαχόντες. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα allazosyskevi από αύριο Τρίτη, 21 Ιουνίου και έως τις 5 Ιουλίου. Αύριο θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2. Περισσότερες λεπτομέρειες στο site του σταθμού μας στο www.athina984.gr.

Κατακόρυφη άνοδο που αγγίζει το 50% κατέγραψε σήμερα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στη σκιά της διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς αρκετές χώρες της Ευρώπης. Έτσι η τιμή του ρεύματος στην χώρα μας, διαμορφώνεται σήμερα στα 241 ευρώ/Mwh από 167 ευρώ που ήταν χθες. Aκόμα μεγαλύτερη η εκτόξευση της Mwh στην ευρωπαϊκή αγορά. Στα 303 ευρώ στη Γαλλία, στα 267 ευρώ στη Γερμανία , δείγμα του πόσο αναμένεται να πιεστούν οι εν λόγω μεγάλες οικονομίες από την επόμενη ημέρα της διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στις υπόλοιπες χώρες εκτός της Πορτογαλίας και της Ισπανίας η τιμή της Mwh κινήθηκε υψηλότερα των 250 ευρώ.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αριθμός αιτήσεων από τους δικαιούχους πολίτες για την επιδότηση ρεύματος, καθώς μέχρι αυτήν την ώρα ξεπερνούν τις 250.000, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Τις επόμενες ώρες η πλατφόρμα ανοίγει για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει σε 3, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να ανοίξει για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία στέλνει ο ιαπωνικός Οίκος αξιολόγησης R&I, που αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά μια βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερό outlook. Ο Οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε θετικό μονοπάτι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, και σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης από το 2023 και μετά. “Η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας”, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε, την ίδια ώρα, το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,3 δις ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε στα 8,1 δις ευρώ.

“Η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της αυτή την εβδομάδα”, εκτίμησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την υποψηφιότητα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τη βεβαιότητά της πως θα δοθεί επίσημα στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη, εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “H EE καλεί τη Ρωσία να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια”, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενoς στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει ένα “αληθινό έγκλημα πολέμου”, εμποδίζοντας τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών με ορατό τον κίνδυνο να αυξήσει την απειλή του λιμού στον κόσμο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική τοποθέτηση του Εμμανουέλ Μακρόν, μετά το σοβαρό πολιτικό πλήγμα που επιφέρουν τα αποτελέσματα του χθεσινού γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αποσπώντας σύμφωνα με τις προβλέψεις 234 έδρες, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία προϋποθέτει τουλάχιστον 289 έδρες. Η Συμμαχία της Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση εξασφαλίζοντας 141 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αποκτούν ρόλο ρυθμιστή αποσπώντας 75 έδρες. Μεγαλύτερο το σοκ από το στρατόπεδο της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, που στέλνει στην Εθνοσυνέλευση συνολικά 90 βουλευτές, από 8 που είχε εκλέξει προ πενταετίας.

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας, περί κακοποίησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Μιλώντας σε συνέδριο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για ληστείες, ξυλοδαρμούς, διώξεις ακόμα και για δολοφονίες προσφύγων. Παράλληλα, άφησε αιχμές και κατά της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Αύξηση των διαγνώσεων με κορονοϊό κατά 48% και των νοσηλευόμενων κατά 41% παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στο ΜEGA είπε ότι έως το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου αναμένεται να έχουμε περίπου 20.000 κρούσματα ημερησίως, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να πάμε σε lockdown. Θετικός στον κορονοϊό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. “Ο ιός είναι ακόμα εδώ, να προσέχετε την υγεία σας”, έγραψε στο twitter.

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στην Αττική με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Μέγιστη θερμοκρασία 32 βαθμοί Κελσίου – 28 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα