back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Για να μην αποτύχουμε όπως οι Μπιόρλινγκ και Καλστένιους» του Δημήτρη Καρακίτσου

Διαβάστε επίσης

«Είναι αγώνας η λογοτεχνία, μια μάχη όπου στήνεις τον εαυτό σου στην άλλη πλευρά και ξεκινάς με γροθιές να σπάσεις την επιφάνεια του καθρέφτη».

Το καλοκαίρι του 1893, δύο νεαροί Σουηδοί, ο ευκατάστατος φοιτητής Ιατρικής Γιαν Άντερς Βίλεμαρκ και ο αριστούχος φοιτητής φιλολογίας Ούλοφ Άλμκβιστ, ξεκινούν από τη Στοκχόλμη για ένα ταξίδι στον Βορρά. Μια ρομαντική περιπλάνηση που όμως εξυπηρετεί και τον σκοπό του Ούλοφ να φέρει με τα γραπτά του την επανάσταση στη σουηδική λογοτεχνία. Οι ιστορίες, πραγματικές και μη, διαδέχονται η μία την άλλη με ποικίλα πρόσωπα  -φίλους από το παρελθόν, έναν περιπλανώμενο θίασο, έναν αιωνόβιο νάνο- να συντροφεύουν τους δύο φίλους, μπερδεύοντας τη φαντασία με την αλήθεια, τον ρεαλισμό με την υπερβατική δύναμη της λογοτεχνίας.

Ο Δημήτρης Καρακίτσος ταξιδεύει με το νέο του βιβλίο στη Σουηδία, συγχωνεύοντας τους μύθους της παγωμένης χώρας με το «αναρχικό» ταξίδι δρόμου των κεντρικών ηρώων και την αποτυχία της αποστολής δύο Ευρωπαίων στον Βόρειο Πόλο. Πάνω απ’ όλα όμως μιλάει για τη διαδικασία της γραφής, τη συνεχή αναζήτηση της δημιουργίας και τη σύγκρουση των λογοτεχνικών ρευμάτων. Από τον ποιητικό συμβολισμό του Ίψεν στον «Πέερ Γκυντ» στον νατουραλισμό του Ζολά και την ισχυρή πένα της Σέλμα Λάγκερλεφ, ο Καρακίτσος αναζητάει συνεχώς τα όρια της γραφής, εκείνης που ψάχνει να βρει τον ιδανικό αναγνώστη, τον άνθρωπο που με τα λόγια του συγγραφέα θα δει τον δημιουργό να αγωνίζεται στο σκοτάδι με το έργο του.

«Κοιτάξτε, είπε ο Βίλμερ Χάνσεν, δεν ξέρω τι είναι η ζωή, άλλωστε ποιος το ξέρει, αλλά ότι νοσταλγώ πού και πού τις μέρες μου στο πανεπιστήμιο, ίσως είναι η απόδειξη πως ό,τι κι αν κάνουμε, τελικά το άπιαστο θα ποθούμε, το αδύνατο, αυτό που είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, γιατί αυτή είναι η αληθινή Ιθάκη -χίλιες Ιθάκες μαζί. Όμως πνίγηκε από το ποτό ο Βίλμερ Χάνσεν και οι δυο φίλοι έσκασαν στα γέλια».

Η νουβέλα «Για να μην αποτύχουμε όπως οι Μπιόρλινγκ και Καλστένιους» του Δημήτρη Καρακίτσου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα