back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Σκαναβή: Το Skyros Project, ένα πρόγραμμα δράσης και ελπίδας για το περιβάλλον

Διαβάστε επίσης

20-06-2022

Το Skyros Project είναι ένα πρόγραμμα που προέκυψε από τη συνεργασία, το καλοκαίρι του 2015, μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμανιού της Λιναριάς στο πανέμορφο νησί της Σκύρου, στις Σποράδες.

Επικεφαλής αυτής της συνέργειας δύο δημοσίων φορέων είναι η Κωνσταντίνα Σκαναβή, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Στόχος του Skyros Project είναι να εκπαιδεύονται στη χώρα μας φοιτητές απ όλο τον κόσμο, πάνω σε ένα νέο τρόπο πρακτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προώθησης της αγωγής υγείας. Με το λιμάνι να αποτελεί εργαλείο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη θεωρία να γίνεται πράξη πάνω σε πραγματικές συνθήκες.

«Θέλουμε κάθε καινούργιο μέλος να γίνεται παρακαταθήκη για ένα καλύτερο σήμερα.
Να μάθουν οι νέοι να προωθούν υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, δρώντας ταυτόχρονα ως συμμετέχοντες, αλλά και ως εκπαιδευτές πολιτών. Κάτι που γίνεται και μέσα από την εμπλοκή τους σε διάφορες δράσεις, όπως το εργαστήρι τέχνης από σκουπίδια (trash art). Με σπασμένα πλακάκια ή καθρέφτες κι άλλα αντικείμενα που δεν κάποιοι δεν τα θέλουν, κατασκευάζουν πανέμορφα ψηφιδωτά δίνοντάς τους νέα μορφή και μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, μέσα από την επανάχρηση» εξηγεί η Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Και επειδή το Skyros Project εισάγει ένα νέο τρόπο ζωής και πρακτικής εκπαίδευσης για όσους διεκδικούν μία καθημερινότητα με σεβασμό στο περιβάλλον, περιλαμβάνει και Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών.

«Φοιτητές, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, φοιτητές κι όλοι όσοι έχουν μεράκι για το περιβάλλον εκπαιδεύονται μέσα από την Ακαδημία σε δεξιότητες που θα προωθήσουν το μήνυμα στο δικό τους ευρύτερο ή στενότερο κοινωνικό και κύκλο.

Επίσης, στο πλαίσιο της Πανεπιστημιακής έρευνας, μέσα από τουριστικά και περιβαλλοντικά παρατηρητήρια καταγράφουμε δεδομένα που αφορούν στον θαλάσσιο και εν γένει  τουρισμό, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών» λέει η Πανεπιστημιακός δηλώνοντας υπερήφανη για τον αντίκτυπο των δράσεων στο εξωτερικό.

«Μας έχουν προσκαλέσει πολλές χώρες να δείξουμε πως μπορεί να αναπαραχθεί το Skyros Project , ως μοντέλο άξιο μίμησης. Ενώνοντας τις φωνές μας με άλλους ανθρώπους από διάφορα μέρη που έχουμε την ίδια ευαισθησία και πιέζουμε ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση στο περιβάλλον…Αισιοδοξώ η ομάδα μας να γίνει ένα περιβάλλον χωρίς σύνορα. Το Skyros Project είναι μια οικογένεια ελπίδας, ένα τμήμα της Ελλάδας που θέλουμε να έχουμε» καταλήγει ολοκληρώνοντας η Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Περισσότερες πληροφορίες: https://skyrosproject.uniwa.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα