16.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

16.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βουλή: Ερώτηση 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων

Διαβάστε επίσης

Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των ελέγχων που έχουν γίνει στα πρατήρια υγρών καυσίμων,ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία που οι τιμές κινούνται αυξητικά,είναι σημαντική η τήρηση της νομοθεσίας και η προστασία των καταναλωτών.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο του 2022, οπληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 11,3%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ 28ετιας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Eurostat για τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα βρίσκεται 2,6 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σημειώνει το υψηλότεροπληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη. Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Δυστυχώς όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια συνθήκη μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Τα καύσιμα είναι από τις κατηγορίες προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει τον Αύγουστο 2012 (1,838€/l). Από τότε μέχρι σήμερα οιτιμές των υγρών καυσίμων συνεχώς αυξάνονται. Η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 2,428 €/l στις 18/6/2022, όταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι την ίδια ημέρα ήταν 1,626€/l.

Η άρνηση από τη μεριά της Κυβέρνησης για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δημιουργεί ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Ενώ τα πενιχρά επιδόματα που δόθηκαν απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο 4μηνο του 2022, όπου παρουσιάστηκεμείωση εσόδων 112εκατ. ευρώ από το ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, λόγω τηςπτώσης του τζίρου στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η οποία σύμφωνα με τηνΠανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αγγίζει μέχρι και το 80%.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανακοινώνει μέσω δελτίων Τύπου αποσπασματικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιούνται από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου, καθώς και την επιβολή προστίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία παραβιάζουν τηςκείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν. 4903/2022 απαγορεύεται έως της 30/6/2022 η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων για τη μετακίνηση του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικρού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο συγκεντρωτικά στοιχεία για το πλήθος των ελέγχων αλλά και τις παραβιάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Πριν σχεδόν έναν μήνα ο ΥπουργόςΑνάπτυξης & Επενδύσεων ενημέρωσε για κάποιους επί μέρους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ,σύμφωνα με τους οποίους προέκυπτε παραβατικότητα σε ποσοστό 26%, χωρίς να δημοσιοποιήσει ποιοτικά στοιχεία των παραβάσεων που καταγράφηκαν όπως έχουν ζητήσει και οι πρατηριούχοι έμποροι καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Α.119 του Ν. 4926/2022 προβλέπεται η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α΄ 124), περί εκτάκτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στις περιπτώσεις που α) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ή, β)έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

  • Επειδή, τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάζονται από τις αυξήσεις στα καύσιμα
  • Επειδή, οι τιμές των υγρών καυσίμων έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και σχεδόν 6 μήνες σε ιστορικό υψηλό
  • Επειδή, οι τιμές των υγρών καυσίμων συνεχίζουν καθημερινά να κινούνται αυξητικά
  • Επειδή, σε αυτή τη συγκυρία είναι σημαντική η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και η προστασία των καταναλωτών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στα καύσιμα;
2. Πόσοι έλεγχοι συνολικά έχουν διεξαχθεί από την αρχή της χρονιάς σε πρατήρια υγρών καυσίμων;
3. Πόσες παραβιάσεις έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς και πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί; Για ποιες παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας επιβλήθηκαν τα πρόστιμα;
4. Έχει προχωρήσει το Υπουργείο στην ενεργοποίηση του Α.119 του Ν.4926/2022 για δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α΄ 124) και αν ναι για πόσες επιχειρήσεις έχει εφαρμοστεί από την αρχή της χρονιάς;»

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα