back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ Κοσσόβου: Ώρα να γίνει το Κόσσοβο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και να αποκτήσουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή προοπτική

Διαβάστε επίσης

20-06-2022

Τηω πεποίθηση ότι το Κόσσοβο πρέπει να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και να δοθεί σύντομα από την ΕΕ η πολυαναμενόμενη απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της χώρας, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα Σβάρτς σε αποκλειστική συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη, στο πλαίσιο της εκπομπής «ο Γύρος του Κόσμου σε μια ώρα».

Ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ειδικής συνάντησης μεταξύ της Ε.Ε και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μίλησε για την αναγκαιότητα η Ε.Ε να μη χάσει περαιτέρω, όπως είπε, την αξιοπιστία της στη περιοχή, εκτιμώντας ότι αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους επιβάλλεται -κατά την άποψή της- να απελευθερωθεί η βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου, κυρίως σε σχέση με το μέλλον των νέων.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν θεωρεί την αναγνώριση του Κοσσόβου εκ μέρους της Ελλάδας προϋπόθεση για να στηριχθεί η υποψηφιότητά του ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Θα είναι μια νίκη για όλους τους πολίτες του Κοσσόβου, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο σταθμό της πόλης.

 

Ακολουθεί, αναλυτικά, η συνέντευξη της ΥΠΕΞ του Κοσσόβου Ντονίκα Γκερβάλα Σβάρτς.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Το Κόσσοβο πρόκειται να καταθέσει αίτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε έως το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ επισκέφθηκε αυτές τις μέρες την Πρίστινα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Σας ανησυχεί και αν ναι σε ποιο βαθμό ότι η διεύρυνση της Ε.Ε δεν προχωρά κι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει στις 23 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόοδος για τη βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία;

ΥΠΕΞ ΚΟΣΣΟΒΟΥ: «Κατ΄ αρχάς να πούμε ότι η 24η Φεβρουαρίου,  άλλαξε τα πάντα στην Ευρώπη, αλλά και στη περιοχή μας. Τίποτα δεν μπορεί να συνεχίσει, όπως πριν. Και είναι αυτή τη στιγμή, κατά την οποία το Κόσσοβο όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να νιώσουν σιγουριά για τις θέσεις που λαμβάνονται σε ό,τι αφορά στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Επίσης, πρέπει να γίνει ορατή και η αλληλεγγύη που θα ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα σε όλους εμάς, στην Ευρώπη.
Επομένως, προσδοκούμε να κορυφωθεί αυτό που ξεκίνησε εντατικά πέρυσι από τη σλοβενική προεδρία της Ε.Ε και συνεχίστηκε με τη γαλλική προεδρία. Περιμένουμε δηλαδή το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε να αποτελέσει ένα από τα ζητήματα της ατζέντας, που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Ιουνίου, στη βελγική πρωτεύουσα.
Το Κόσσοβο βέβαια δεν περιμένει να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Σύνοδο. Ωστόσο, είμαστε ικανοποιημένοι και μόνο από το γεγονός της πραγματοποίησής της. Άλλωστε, πολλά δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, καθώς απασχολεί αρκετούς στην Ευρώπη το ζήτημα της επίτευξης της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Και ναι, το Κόσσοβο, όπως και άλλες χώρες της περιοχής,  στοχεύει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε με τρόπο αξιοκρατικό. Δεν πρέπει να παρακάμψουμε καμία διαδικασία όλες οι χώρες, που ανήκουμε στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά οφείλει να αξιολογείται αξιοκρατικά η πρόοδός μας, ώστε να εξεταστεί πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Εκτιμάτε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σας δοθεί η απελευθέρωση της βίζας που έχει καθυστερήσει από πλευράς Ε.Ε, ενώ έχετε εδώ και καιρό εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις;

ΥΠΕΞ ΚΟΣΣΟΒΟΥ: «Κάθε φορά ευχόμαστε να συμβεί αυτό από πλευράς Ε.Ε, καθώς δεν δικαιολογείται πλέον να παραμένουν σε απομόνωση οι Κοσσοβάροι.
Γιατί το βάρος από αυτή την κατάσταση επωμίζονται οι φοιτητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας.
Υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις κυρίως νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίες αδυνατούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, διότι χρειάζονται βίζα ώστε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Και όταν τα καταφέρνουν δεν διαρκεί για πολύ και χρειάζεται να περάσουν ξανά από την ίδια διαδικασία.
Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να συμβεί. Αφορά στην αξιοπιστία της ίδιας της Ε.Ε σε σχέση με τις υποσχέσεις της. Το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας είναι απλά ένα ζήτημα. Μένουν να γίνουν κι άλλα, προκειμένου να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ε.Ε και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία προσδοκούν να γίνουν μέλη της. Το να …χτίζεις εμπιστοσύνη είναι πάντοτε θετικό γεγονός, αλλά όπως δείχνει κι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον το σημαντικότερο, που πρέπει να έχουμε».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Άλλη μια προτεραιότητα της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής του Κοσσόβου είναι να ενταχθεί η χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πως προχωράτε σε σχέση με αυτό το στόχο; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Ελλάδα; Η αναγνώριση αποτελεί προϋπόθεση ώστε να σας βοηθήσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά τους στόχους και κυρίως, στην ευρωπαϊκή σας προοπτική;

ΥΠΕΞ ΚΟΣΣΟΒΟΥ: «Εκτιμάμε ότι η αίτηση να ενταχθούμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και να γίνει το Κόσσοβο μέλος του Συμβουλίου είναι πολύ θετικό για όλους, ειδικά στη χώρα μας. Είναι καλό για τη πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών, αλλά και για όλες τις μειονότητες, τη σερβική μειονότητα και κάθε άλλη, τους Βόσνιους, τους Ρομά.
Ουδένας  πρόκειται να ζημιωθεί από το επίσημο αίτημα του Κοσσόβου να γίνει μέλος του Συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είτε μας έχουν αναγνωρίσει, είτε όχι, θα δουν αυτή την ευκαιρία και όχι μόνο για τη χώρα μας.
Αν τα καταφέρει το Κόσσοβο, που παραμένει η τελευταία χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια η οποία δεν είναι μέλος του Συμβουλίου, θα αποτελέσει νίκη για όλους. Για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την δικαιοσύνη. Θα είναι μια νίκη για όλους στο Κόσοβο, όπως και για τη σταθερότητα της περιοχής.
Επομένως, δεν πιέζουμε κανέναν να ψηφίσει υπέρ μας, αλλά επιχειρούμε να πείσουμε όλους τους φίλους μας και άλλες χώρες να βοηθήσουν να γίνουμε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα