back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γαλλία σε πολιτική παράλυση – Ο Μακρόν δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Μπορν

Διαβάστε επίσης

Την παραίτηση της υπέβαλε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέθ Μπορν, ένα μήνα μετά από τα ανάληψη των καθηκόντων της, ωστόσο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν την έκανε αποδεκτή «για να παραμείνει η κυβέρνηση αφοσιωμένη στο καθήκον», αναφέρει ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ .

Ο κ Μακρόν  έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή θα έχει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Όπως ανέφερε το Ελιζέ το πρωί της Τρίτης, η πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή της μετά την αποτυχία της κυβερνητικής παράταξης την Κυριακή να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Παρότι αποτελεί παράδοση η παραίτηση του πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο ο κ. Μακρόν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να βρεθεί κυβερνητική λύση κι έτσι η κα Μπορν παραμένει στη θέση της προς το παρόν, σύμφωνα με τα γαλλικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το μεσημέρι η Ελιζαμπέθ Μπορν πρόκειται να προεδρεύσει κανονικά του υπουργικού της συμβουλίου.

Από τη Κυριακή η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι κατακερματισμένη και χωρίς πλειοψηφία και η Γαλλία κινδυνεύει να δει την πολιτική κρίση που ήδη αντιμετωπίζει να μετασχηματίζεται σε θεσμική κρίση. Εξετάζονται πλέον όλες οι εναλλακτικές επιλογές και κυρίως η προσπάθεια οικοδόμησης πλειοψηφιών «κατά περίπτωση», ώστε να συγκεντρώνονται οι ψήφοι τουλάχιστον 289 βουλευτών για κάθε νομοσχέδιο. “Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ωστόσο, οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με τους κεντρώους του προέδρου Μακρόν ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας. Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Η καθαρίστρια που κέρδισε έδρα στη Βουλή

Πανηγυρικά εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση με τον αριστερό συνασπισμό NUPES η πρώην καθαρίστρια Ρασέλ Κεκέ, η οποία ηγήθηκε της μακροβιότερης απεργίας στον ξενοδοχειακό τομέα στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Η 47χρονη Κεκέ επικράτησε της πρώην υπουργού Αθλητισμού και ολυμπιονίκου Ροξάνα Μαρασινεάνου στο προάστιο Φρεν, νότια του Παρισιού. Η Κεκέ μετανάστευσε στη Γαλλία από την Ακτή Ελεφαντοστού το 2001 για να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα το 2015. Στο μεταξύ, απέκτησε πέντε παιδιά και εργάσθηκε για 15 χρόνια ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Οταν, όμως, η Κεκέ εξέφρασε παράπονα για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των συναδέλφων της, οι περισσότερες από αυτές μετανάστριες από Δυτική και Κεντρική Αφρική, η εργοδοσία προσπάθησε να τις απολύσει. Η απεργία, διάρκειας 22 μηνών, που ακολούθησε επέτρεψε στα αιτήματα των απεργών να ικανοποιηθούν. Η Κεκέ επελέγη από τον Μελανσόν για να «δώσει φωνή σε όσους δεν διαθέτουν».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα