back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ν. Βερβερίδης: Προσπαθούμε για ευρύτερη κινητοποίηση και ενημέρωση στο κρίσιμο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και της έμφυλης ισότητας

Διαβάστε επίσης

Ο ιδρυτής της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture Νίκος Βερβερίδης είναι ένας πολύπλευρος, δημιουργικά ανήσυχος άνθρωπος.
Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, ασχολήθηκε με το free press περιοδικό «Παράλλαξη», ίδρυσε την πρώτη σχολή τηλεόρασης και κινηματογράφου στην πόλη, ενώ ανάμεσα σε πολλές άλλες  δραστηριότητες είναι παραγωγός της εκπομπής «Επικίνδυνες» για λογαριασμό της ΕΡΤ με θεματική τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών σήμερα.
Ακόμη, είναι επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Γενιά 17». Μιας σειράς ντοκυμαντέρ της ελc productions, που ερευνά την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και ανακαλύπτει τους 17 παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς των Ελλήνων.
Όπως είπε στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, «φέτος είναι ο δεύτερος χρόνος  συνεργασίας με τον ΟΗΕ και στην προσπάθεια για ευρύτερη κινητοποίηση και ενημέρωση στο κρίσιμο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιείται  και η street art».
Στόχος που φαίνεται να επιτυγχάνεται με μια αφυπνιστική τοιχογραφία επί της  Πανεπιστημίου.Ένα εντυπωσιακό mural του καλλιτέχνη Άτεκ, σε επιμέλεια Θανάση Χουλιαρά συγγραφέα του μοναδικού βιβλίου για τη στρητ άρτ, που απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία έχει δίπλα της άλλες  γυναικείες φιγούρες -σε μικρότερη κλίμακα- κι όλες  ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.
Μιλώντας αναλυτικότερα για την όλη διαδικασία, ο Νίκος Βερβερίδης, αναφέρεται σε συνέργειες.
 «Προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα οικοσύστημα με  ιδιώτες ή εταιρίες που έχουν επιφάνειες  σε κεντρικούς δρόμους ώστε εκεί να γίνουν έργα τέχνης. Επίσης, ερχόμαστε σε επαφή με καλλιτέχνες οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν σε σχέση με τους στόχους της δικής επιλογής, αλλά και με εταιρίες ή οργανισμούς -αναδόχους πρόθυμους να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων. Η δική μας συνεισφορά έχει να κάνει με την οργάνωση  και τη δημιουργία έργων για την επικοινωνία των στόχων που υπηρετούμε. Για τον  συγκεκριμένο,  άξια μνείας είναι η υποστήριξη και η φροντίδα  από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς».  
 
Μέσα από τη συχνότητα του σταθμού της  πόλης προανήγγειλε και την έναρξη,  σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιας στοχευμένης καμπάνιας  για την έμφυλη ισότητα, την ισότητα της γυναίκας, όπως και των άλλων επιλογών φύλου.
Σε σχέση με την  εκπομπή οι «Επικίνδυνες» στην ΕΡΤ, υποστηρίζει ότι οι εμπειρίες των γυναικών  δεν συνδέονται αποκλειστικά με το φύλο τους, αλλά έχουν να κάνουν και με την κοινωνική τους θέση, την ταυτότητα, τη φυλή, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ηλικία.
«Αυτό το εγχείρημα  δεν θα είχε γίνει επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή μιας δυναμικής γυναικείας ομάδας που έχει πρωτοστατήσει σε αυτό το κομμάτι κι έχει δώσει διαπιστευτήρια μέσα από οργανισμούς όπως «η Αθηναία»,  το «Women on Top», ή το «Women Act Greece»Σxεδιάστηκε σε μια εποχή πριν βγει στην επιφάνεια το ελληνικό «me too» με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά ήταν μια τάση που φαινόταν ότι δεν θα αργήσει να φτάσει και έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας…   Από την άλλη πλευρά,  η ΕΡΤ έδειξε γρήγορα  αντανακλαστικά. Αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, πάνω στο οποίο είχε αξία να τοποθετηθεί» κατέληξε ολοκληρώνοντας ο Νίκος Βερβερίδης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα