back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Η οικογένεια του καλεί τη Γερμανία να παρέμβει στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο πατέρας και ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσαν χθες Δευτέρα τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να του ζητήσει να βάλει στο αρχείο τις ποινικές διώξεις σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να εκφράσει στον πρόεδρο Μπάιντεν τις ανησυχίες της για την υπόθεση αυτή και να ζητήσει οι διώξεις να εγκαταλειφθούν», είπε ο Γκάμπριελ Σίπτον, ο αδελφός του κ. Ασάνζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέγραψε την εντολή έκδοσης στις ΗΠΑ του κ. Ασάνζ, ο οποίος πρόκειται να ασκήσει έφεση. Ο πενηντάρης Αυστραλός διώκεται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 χρόνων κάθειρξης για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Η οικογένειά του και υποστηρικτές του τονίζουν πως πρόκειται για δημοσιογράφο και υπερασπιστή των ελευθεριών του Τύπου και της έκφρασης.

Ο πατέρας και ο αδελφός του ζητούν από το Βερολίνο να ασκήσει την επιρροή του στο NATO και να υπερασπιστεί την υπόθεση του ανθρώπου τους στην επικείμενη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία στα τέλη του μήνα.

«Θεωρούσα πάντα ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι μια μορφή έγκρισης, συνέργειας», είπε ο πατέρας του κ. Ασάνζ, ο Τζον Σίπτον.

«Όταν προσπαθείς να μιλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία ενώ εγκρίνεις την έκδοση ενός δημοσιογράφου και εκδότη επειδή έκανε τη δουλειά του, χάνεις τα επιχειρήματά σου», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ Σίπτον.

Τα δύο μέλη της οικογένειας του Τζούλιαν Ασάνζ προγραμμάτιζαν να έχουν χθες Δευτέρα και σήμερα συναντήσεις με γερμανούς κοινοβουλευτικούς, μέλη ομάδας η οποία υποστηρίζει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης της Γερμανίας σε δικαστική διαδικασία σε άλλη χώρα.

«Η νομική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα δυσπιστούσα όσον αφορά μια πολιτική παρέμβαση», είπε ο κ. Χέμπεστραϊτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση αυτή.

Ο κ. Ασάνζ παραμένει τα τελευταία τρία χρόνια κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks πέρασε προηγουμένως επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα