back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γιάννης Βασιλώττος ο καλλιτέχνης φαινόμενο

Διαβάστε επίσης

«Δεν μπορώ να νιώθω κάτι άλλο παρά ευγνωμοσύνη. Για τους ανθρώπους που με στήριξαν , με στηρίζουν , με βοήθησαν , πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν την ευκαιρία. Όμως η επιτυχία τελικά είναι  να καταφέρεις να κρατήσεις το έργο σου ζωντανό μέσα στον χρόνο και να εξελίσσεσαι μέσα σε αυτόν».             Γ.Β.

Από την Ελένη Σούρδη

Α) Μέρος: «Ένα ταλέντο 24 καρατίων»

Ε.Σ.: Αν γυρίσετε τη σκέψη σας πίσω στο παρελθόν, πού θα βρείτε αυτή τη δύναμη που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τον δρόμο της μουσικής, του τραγουδιού, της ηθοποιίας και της σκηνοθεσίας;

Γ.Β: Στην ανάγκη μου για δημιουργία. Ένιωθα και ακόμα νιώθω πως δεν μπορώ να δημιουργήσω, αν δεν δουλέψω πάνω σε κάτι , θα εκραγώ. Νιώθω ότι δεν κάνω τίποτα στη ζωή μου. Και φυσικά στην στήριξη που έλαβα από την οικογένειά μου από την πρώτη στιγμή . Σε ότι και αν αποφάσιζα να κάνω. Τους ευχαριστώ βαθιά.

Ε.Σ.: Ποιος ήταν ο πιο λαμπερός ήχος που έχετε ακούσει;

Γ.Β: Ο ήχος κάποιου ανθρώπου που γελά με κάτι που του είπες ή έκανες για να ξεχάσει κάτι που τον πονά. Έστω για μια στιγμή.

Ε.Σ.: Από την οικοδομή στη Ρόδο ήρθατε στην Αθήνα για να γίνετε τραγουδιστής. Αλλά προέκυψαν και οι υπόλοιπες καλλιτεχνικές σας ιδιότητες. Πως αισθάνεστε πού τόσο γρήγορα είστε σήμερα τόσο πετυχημένος;

Γ.Β: Δεν μπορώ να νιώθω κάτι άλλο παρά ευγνωμοσύνη. Για τους ανθρώπους που με στήριξαν , με στηρίζουν , με βοήθησαν , πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν την ευκαιρία. Όμως η επιτυχία τελικά είναι  να καταφέρεις να κρατήσεις το έργο σου ζωντανό μέσα στον χρόνο και να εξελίσσεσαι μέσα σε αυτόν. Άρα ίδωμεν .

Ε.Σ.: Πώς προέκυψε ο ρόλος του Μπάμπη στις άγριες Μέλισσες;

Γ.Β: Οι συντελεστές με είχαν καλέσει για έναν άλλο ρόλο στην πρώτη σεζόν για ένα μικρό διάστημα αλλά δεν κλείσαμε την δουλεία. Κάτι όμως είδαν κοινό πάνω μου και στον Μπάμπη και έτσι με ξανακάλεσαν στην δεύτερη σεζόν για να το διαπιστώσουν. Και όλα πήγαν κατ’ ευχή.

Ε.Σ.: Λένε ότι το θέατρο είναι «ποίηση». Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής;

Γ.Β.:Ο Νίκος Καββαδίας. Είμαι ένας άνθρωπος που δυστυχώς δεν έχω ταξιδέψει καθόλου. Αποζητούσα πάντα, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα να ταξιδεύω μέσα από τα έργα. Με την ποίηση που μιλά για άλλους τόπους, με τραγούδια, με ταινίες και με παραστάσεις θεατρικές. Έμαθα τον Καββαδία μέσα από τις μελοποιήσεις των ποιημάτων του από τον Θάνο μικρούτσικο. Τον αγαπώ εξίσου.

Ε.Σ.: Τι σας «ζαχαρώνει έτσι έντονα …εκτός από την τέχνη;

Γ.Β: Ο έρωτας φυσικά.

Ε.Σ.: Τι καλλιτεχνικά πρότυπα είχατε όταν πρωτοξεκινήσατε;

Γ.Β: Τον Θάνο μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ξεκίνησα ως μουσικός άλλωστε.

Ε.Σ.: Πώς από ένα τραγούδι γεννιέται ένα θεατρικό έργο, είστε ο κατάλληλος να μας το περιγράψετε. Μπορεί να μετατραπεί σε κείμενο και κατ’ επέκταση σε θεατρικό έργο;

Γ.Β: Σε αυτήν την ερώτηση θα ήθελα να απαντήσει μια αγαπημένη φίλη ηθοποιός-συγγραφέας Ειρήνη Γαντερί. Ήμασταν συμφοιτητές στην δραματική σχολή. Είχε μια υπέροχη ιδέα να μετατρέψει το τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, τα καβουράκια σε θεατρικό έργο και το κατάφερε στον μέγιστο βαθμό. Την ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκε. Κάθε τραγούδι έχει μια ιστορία και κάποιες από αυτές είναι δίπλα μας και δεν το καταλαβαίνουμε λόγω του ότι ο δημιουργός χρησιμοποιεί την τέχνη της αλληγορίας. Το τραγούδι τα καβουράκια μπορεί να ακούγετε χαρούμενο και ευχάριστο αλλά κρύβει μέσα του μεγάλο και βαθύ πόνο.

Ε.Σ.: Την τόσο γρήγορη επιτυχία σας θα «ζηλεύουν» (με την καλή έννοια) πολλοί νέοι συνάδελφοι σας, αυτή την περίοδο. Πόσο δύσκολο είναι να αναδυθεί ένας τόσο νέος ηθοποιός στην Ελλάδα;

Γ.Β: Έτσι ακριβώς και εγώ «ζήλευα» (με την καλή έννοια) και ακόμα το κάνω και αυτό με κάνει καλλίτερο και εργατικό προκειμένου να φτάσω τους στόχους μου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο όχι να αναδυθεί ένας νέος ηθοποιός αλλά να του δοθεί η μια και ίσως και η μοναδική αυτή ευκαιρία να αποδείξει τι μπορεί να δώσει στην τέχνη. Υπάρχουν σημαντικοί καλλιτέχνες εκεί έξω και σημαντικότεροι από εμένα(και πολλούς άλλους), που δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία για την οποία συζητάμε.

Ε.Σ: Τι είναι εκείνο που έχει σημαδέψει ακράδαντα την καλλιτεχνική σας πορεία;

Γ.Β: Οι άγριες μέλισσες φυσικά. Μου άνοιξαν πολλές και υπέροχες πόρτες γενικά. Όχι μόνο καλλιτεχνικά.

Β) Μέρος: «Προσωπικά δεδομένα».

Ε.Σ: Θα ακολουθούσατε τον ίδιο δρόμο αν ξεκινούσατε από την αρχή; Τι θα αλλάζατε;

Γ.Β: Θα έδινα περισσότερη προσοχή από όση έδωσα στην μουσική μου εκπαίδευση. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Ε.Σ: Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Θα μου επιτρέπατε να σας ρωτήσω το δυνατό προτέρημα σας και το αδύναμο σημείο σας;

Γ.Β: Είμαι δοτικός και μπορώ να συναναστραφώ με διαφόρους τύπους ανθρώπων δεν τσακώνομαι εύκολα. Κάποιοι μάλιστα λένε πως έχω και αυτό το χιούμορ πως το λένε. Από την άλλη μεριά είμαι αιχμηρός όταν βλέπω έναν δικό μου άνθρωπο να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και πολλές φορές αυτό οδηγεί σε ρήξη.

Ε.Σ: Τι σας έχει πονέσει περισσότερο στη ζωή σας και τι σας έχει κάνει να νιώσετε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη;

Γ.Β: Ο έρωτας φυσικά και ο έρωτας φυσικά. Πονάει όταν ξυπνάς και δεν ακούς την αγουροξυπνημένη καλημέρα του ανθρώπου με τον οποίο είσαι ερωτευμένος και σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένος η αγουροξυπνημένη καλημέρα του ίδιου ανθρώπου.

Ε.Σ: Τι είναι εκείνο ποτέ δεν κάνετε στους άλλους ανθρώπους (ως συμπεριφορά) και φυσικά δεν θέλετε να σας το κάνουν και οι άλλοι; Αν σας το κάνουνε, πως αντιδράτε;

Γ.Β:Η προδοσία είναι ένα από αυτά, σε όλα της τα επίπεδα. Όχι απαραίτητα στα ερωτικά.

Ε.Σ: Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μότο σας στη ζωή;

Γ.Β: Όλα καλά θα πάνε. Το σύμπαν ξέρει. Δεν είναι χαζό.

Ε.Σ: Υπάρχει μια σκέψη που σας βοηθάει να χαλαρώνετε και να βρίσκετε την τέλεια ισορροπία με τον εαυτό σας;

Γ.Β: Ότι και να γίνει υπάρχουν άνθρωποι που σε αγαπούν σε εμπιστεύονται και σε σκέφτονται. Που δεν περιμένουν απαραίτητα να τους δώσεις ή να αποδείξεις κάτι.

Ε.Σ.: Ποιες είναι οι πιο σταθερές αξίες στη ζωή σας;

Γ.Β: Η οικογένεια ο σεβασμός και το ήθος.

Ε.Σ: Έχετε δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξη τα εξής: «Βρίσκω ραβασάκια εκεί που πίνω καφέ, ή μου έρχεται μήνυμα: σε είδα, τι ωραίος είσαι. Στο θέατρο πέρυσι ένα άτομο ήρθε σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις. Θα αρχίσω να κυνηγώ μια κοπέλα μόνο αν δω ότι υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί φοβάμαι την απόρριψη.» Από πού πηγάζει η συγκεκριμένη ανασφάλεια;

Γ.Β: Όλοι μας έχουμε μέσα μας την ανασφάλεια της απόρριψης. Η δική μου είναι μεγαλύτερη στο ερωτικό τομέα. Και αυτό με κάνει να είμαι πιο ταπεινός και συγκρατημένος . Κάποιοι λένε ότι με κάνει και γλυκούλη. Χαχαχα.

Ε.Σ: Γενικώς συμβιβάζεστε εύκολα;

Γ.Β: Αν η συνθήκη πάει κόντρα με τα πιστεύω μου και τα θέλω μου όχι δεν συμβιβάζομαι. Αλλά γενικά είμαι εύκολος άνθρωπος.

Ε.Σ: Σήμερα βιώνουμε και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Κάποιοι, μιλούν για παιχνίδια εξουσίας, άλλοι μιλάνε για άλλα σενάρια κ.λ.π… Πιστεύετε υπάρχει αντίδοτο η εμβόλιο για την ψυχολογική πανδημία, που μαστίζει τον άνθρωπο αιώνες, με ματαιοδοξία, φιλοδοξία, τάση εξουσίας, μέσα από τα υλικά αγαθά ,τον πλούτο κ.α.;

Γ.Β: Αυτή είναι μια ερώτηση που απαιτεί μεγάλη συζήτηση. Πρέπει όμως ο καθένας μας να κάνει προσωπική δουλειά με τον εαυτό του και να ψάξει να σκάψει βαθιά και να ξεθάψει από μέσα του το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας. Κάποιοι το έχουν κρύψει καλά σε σημείο που φαίνεται σαν να μην υπάρχει και κάποια άλλοι το βρίσκουν πιο εύκολα και προοδεύουν . Όλοι όμως το έχουμε μέσα μας. Ας το βρούμε λοιπόν και όλα θα είναι πιο όμορφα.

Ε.Σ: Τι γεύση έχουν τα παιδικά – εφηβικά και τα μεταγενέστερα σας χρόνια; Πότε ανοίξατε , τα φτερά της ανεξαρτησίας σας;

Γ.Β: Τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια έχουν την γεύση του χώματος και του πεύκου. Τα μεταγενέστερα έχουν τη γεύση της σκόνης και του ιδρώτα έχοντας υπάρξει σε σκληρές δουλείες . Στα 20 χρόνια περίπου αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο της τέχνης και ήρθα να ζήσω μόνος μου στην Αθήνα. Στα αλήθεια όμως η ανεξαρτησία μου ήρθε γύρω στα 27 όταν άρχισα να εργάζομαι εντατικά και να βγάζω τα χρήματα που χρειάζομαι για να ζήσω και πιστέψτε με δεν χρειάζομαι πολλά. Να είναι καλά η οικογένειά μου που παρ όλη την δυσκολία των καιρών ετούτων από το υστέρημά τους με στήριξαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Εύχομαι κάποια στιγμή να τους το ανταποδώσω. Επίσης εύχομαι όλοι οι γονείς του κόσμου να στηρίζουν τα παιδιά τους όπως οι δικοί μου γονείς εμένα και τα αδέρφια μου.

Ε.Σ: δυστυχώς διανύουμε εδώ και αρκετό καιρό, έναν φονικό ιό που θερίζει πλέον από βρέφη έως ηλικιωμένους αδίστακτα και απάνθρωπα. Πως αντιμετωπίζετε όλη αυτή την κατάσταση επαγγελματικά και προσωπικά;

Γ.Β:Η αλήθεια είναι ότι μόλις ξεκίνησε όλο αυτό άρχισα να εργάζομαι πολύ περισσότερο από πριν και οι συναναστροφές μου ήταν μετρημένες. Δεν το έχω νιώσει όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι. Θα ήθελα πραγματικά να πω σε έναν τέτοιο άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του ή έχασε κάποιον δικό του άνθρωπο «σε καταλαβαίνω» όμως θα ακουστεί εγωιστικό και ψεύτικο, διότι όποιος δεν τον έχει ζήσει ο ίδιος, δεν μπορεί να καταλάβει. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός .

Ε.Σ: Τι καλλιτεχνικές εκπλήξεις μας επιφυλάσσει για το υπόλοιπο 2022 ο Γιάννης Βασιλώττος;

Γ.Β: Τα μόνα που μπορώ να πω είναι ότι έχω κλείσει για τον χειμώνα μια υπέροχη συνεργασία στο Θέατρο Αλάμπρα για μια θεατρική παράσταση, Την μεγάλη μαγεία του Εντουάρντο ντε Φίλιππο σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου με υπέροχους συνεργάτες. Παράλληλα συνεχίζεται η μουσική περιοδεία μας σε όλη την Ελλάδα με την Αναστασία Μουτσάτσου και το Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο(Alex Sid) «Οι μέλισσες αγριεύουν τις νύχτες» που μεταξύ άλλων ερμηνεύουμε τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για την αγαπημένη μας σειρά Άγριες μέλισσες με τους υπέροχους στοίχους της Ουρανίας Πατέλλη και την μουσική του Alex Sid. Επίσης ετοιμάζεται να βγει ο πρώτος μου δίσκος με τίτλο «Αποδομένος Σέξπιρ» σε στοίχους Γουίλιαμ Σέξπιρ και μουσική  του Δημήτρη Καρρά και με δύο υπέροχες συμμετοχές από τον Γιώργο Νταλάρα και την Μαρία Παπαγεωργίου.

Ε.Σ: Κάπου εδώ θα λάβει τέλος η μοναδική κουβέντα μας. Σας ευχόμαστε πάντα ανοδική πορεία και καλό καλοκαίρι! Ποιο τραγούδι σας θα μας αφιερώσετε ως μήνυμα για μια καλύτερη ζωή;

Γ.Β: Ασήμι και σκουριά του Alex Sid/Ουρανία Πατέλλη. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

*Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα