back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία περνά στη φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Διαβάστε επίσης

O υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα εισέρχεται στην δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επάρκεια σε φυσικό αέριο.

Η ενεργοποίηση του επιπέδου «συναγερμού» του σχεδίου, έρχεται εν μέσω της απειλής ότι η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Τι προβλέπει το στάδιο 2

Στο στάδιο 2, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας επιτρέπεται να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες, με στόχο, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μειωθεί η ζήτηση και να αποτραπεί μακροπόθεσμα η έλλειψη προσφοράς. Εντούτοις, αυτό δεν θα γίνει αυτομάτως. Απαιτεί την επίσημη έγκριση της Ομοσπονδιακαής Υπηρεσία Δικτύων (Bundesnetzagentur), της ρυθμιστικής αρχής για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ανακοίνωση της ενεργοποίησης της φάσης 2 αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση περισσότερων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της χρήσης άνθρακα, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόνο όταν ενεργοποιηθεί η φάση 3 του σχεδίου, το επίπεδο “έκτακτης ανάγκης”, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου θα κληθεί να επιβάλει περιορισμό στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Τα νοικοκυριά, και σε αυτό το στάδιο, θα απολαμβάνουν καθεστώς ειδικής προστασίας και θα προμηθεύονται φυσικό αέριο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η βιομηχανία θα πρέπει να λειτουργεί με τα αποθέματα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εισήλθε στη φάση 1 του σχεδίου στο τέλος Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή, αποκαλώντας τη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία «οικονομική επίθεση».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να σπείρει την αβεβαιότητα, για να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές και να προκαλέσει ρήξη στη Δύση. Βρισκόμαστε αντιμέτωπη με μία κρίση φυσικού αερίου. Από εδώ και στο εξής, το φυσικό αέριο αποτελεί αγαθό με περιορισμένα αποθέματα. Οι τιμές είναι ήδη υψηλές και πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις», είπε, διευκρινίζοντας ότι προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, αποτελεί, η πληρότητα των αποθεμάτων, ενώ συμπλήρωσε ότι διερευνώνται πιθανότητες συνεργασίες με εναλλακτικούς προμηθευτές και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κάλεσε εκ νέου σε μία συλλογική προσπάθεια οικονομίας στη χρήση φυσικού αερίου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα