back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο τετράποδος θεραπευτής παιδιών με αυτισμό

Διαβάστε επίσης

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για τη φυλή του, ο Bane, ένα ροτβάιλερ 6,5 ετών, βοηθά παιδιά με αυτισμό ή με ειδικές ικανότητες. Είναι εκπαιδευμένος σκύλος-θεραπείας και μαζί με τον χειριστή του, συμμετέχουν εθελοντικά σε προγράμματα ειδικής αγωγής.

«Εγώ και ο Μπέιν επισκεπτόμαστε ειδικά σχολεία, όπου σε συνεργασία με ψυχολόγους κάνουμε κάποιες δραστηριότητες βοηθώντας έτσι τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να τα διαχειριστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες και αλληλεπιδρώντας με το σκύλο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, πάντα με επιστημονική καθοδήγηση», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο κηδεμόνας και χειριστής του Μπέιν, Πέτρος-Εμμανουήλ Μητσάκος. «¨Εχουμε λάβει και οι δύο την ειδική εκπαίδευση, που απαιτείται για τους σκύλους θεραπείας και τους χειριστές τους».

«Αποφάσισα να ξεκινήσουμε μαζί με τον Μπέιν αυτή τη διαδικασία με γνώμονα τον εθελοντισμό και έτσι προσέγγισα έναν οργανισμό, που ασχολείται με την εναλλακτική θεραπεία ευπαθών ομάδων μέσω σκύλων θεραπευτών. Δουλέψαμε με τον σκύλο πολύ και περάσαμε τις εξετάσεις που απαιτούνται. Η εκπαίδευση απαιτεί ένα ζώο κοινωνικοποιημένο με υπομονή και χρειάζεται πολύ καλή σχέση – επικοινωνία με τον χειριστή του» τονίζει ο κ. Μητσάκος.

«Τα παιδιά στις πρώτες επισκέψεις αντιδρούν με κάποια αμηχανία, κάποια από αυτά με φόβο και κάποια με ενθουσιασμό. Στις επόμενες επισκέψεις, ωστόσο, γνωρίζουν το σκύλο, αλληλεπιδρούν και όσα αντιμετώπιζαν κάποια φοβία αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Είναι ενθουσιασμένα και μας περιμένουν με χαρά. Μας υποδέχονται, θα έλεγα, με μια μικρή γιορτή» καταλήγει ο κ. Μητσάκος.

Η εναλλακτική θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων είναι πλέον ευρέως αποδεκτή και από την ιατρική κοινότητα. Στα οφέλη της συμπεριλαμβάνονται η μείωση καταθλιπτικών συναισθημάτων, άγχους και μοναξιάς και η πρόκληση θετικών συμπεριφορών.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα