back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ζελένσκι επικρίνει το Ισραήλ για το γεγονός ότι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Μιλώντας μέσω βίντεο σε φοιτητές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε σήμερα το Ισραήλ για το γεγονός ότι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ζήτημα αξιών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι στο πλευρό μας κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε το Ισραήλ να συμμετέχει» στις κυρώσεις, είπε ο Ζελένσκι σε μια ομιλία στα ουκρανικά μεταφρασμένη στα αγγλικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας από το γραφείο του στο Κίεβο, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του στον ισραηλινό λαό» για την υποστήριξή του, προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να λάβουμε την υποστήριξη της κυβέρνησής σας».

Προσκεκλημένος από το ισραηλινό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο για να μιλήσει μέσω βίντεο σε ισραηλινούς βουλευτές, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» και να στηρίξει την χώρα του χορηγώντας στην Ουκρανία όπλα, ακόμη και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome).

«Πώς να μην βοηθήσετε τα θύματα μιας τέτοιας (ρωσικής) επίθεσης; Μου κάνουν συχνά την ερώτηση πώς βοήθησε το Ισραήλ; και τι άλλο μπορεί να κάνει το Ισραήλ, αλλά δεν ξέρω τι να απαντήσω», είπε σήμερα ο Ζελένσκι.

Το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διατηρώντας προνομιακούς δεσμούς με τις δύο χώρες. Σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ έχει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Ζελένσκι έπαιξε σήμερα το χαρτί των ιστορικών δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ουκρανίας, λέγοντας ότι το σπίτι όπου έζησε ως παιδί η πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μεΐρ βρίσκεται «πέντε λεπτά» από τα γραφεία της ουκρανικής προεδρίας.

«Σας παρακαλώ, θυμηθείτε πόσο συνδέονται οι ιστορίες μας, πόσο στενές είναι οι σχέσεις μας και αναρωτηθείτε ποιο πρέπει να είναι το επίπεδο κατανόησης μεταξύ μας… Γιατί υπάρχει μια κακή επικοινωνία, μια έλλειψη κατανόησης με τους εκπροσώπους της κυβέρνησής σας; Δεν ξέρω», είπε στους φοιτητές.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 30.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πολλοί επωφελούμενοι από τον «Νόμο της Επιστροφής», ο οποίος προσφέρει σε Εβραίους, παιδιά ή εγγόνια Εβραίων, το δικαίωμα να αποκτήσουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Παράλληλα, το ισραηλινό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την επαναλειτουργία τις τελευταίες ημέρες της πρεσβείας του στο Κίεβο, η οποία έκλεισε για λόγους ασφαλείας κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα