back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Α. Σδούκου: Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε όλους τους πολίτες, από το βάρος της ενεργειακής κρίσης

Διαβάστε επίσης

 

2022-06-24

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γ.Γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα νέα προγράμματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και κατοικιών, ενώ αποκάλυψε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε σε μια συγκυρία κατά την οποία εντείνεται η ενεργειακή επισφάλεια και αναδεικνύονται σε κυρίαρχη προτεραιότητα, η μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και της κατανάλωσης.

«Προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση να ανακουφίσουμε τους πολίτες με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και άλλα μέτρα ενίσχυσης» υπογραμμίζοντας τη σημασία των πρόσκαιρων αλλά και των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών σε αυτή την κατεύθυνση.

*Για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή» ανέφερε ότι έχει τεράστια απήχηση.

«Οι πολίτες αγκάλιασαν την ανακύκλωση συσκευών. Έγιναν χιλιάδες αιτήσεις και ήδη έχουν ξεπεράσει τις 80 χιλιάδες. Τα χρήματα προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή έως τις 5 Ιουλίου.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αντικαταστήσουν για το σπίτι τους κι όχι τον επαγγελματικό τους χώρο, μια ηλεκτρική συσκευή όπως κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη με άλλη, νεότερης τεχνολογίας και μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.
Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, θα γίνει η κατάταξη των αιτήσεων βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί, ώστε μετά από 3 βδομάδες να δοθούν τα voucher».

*Αναφερόμενη στην επιτυχημένη πορεία και του «νέου Εξοικονομώ», η κυρία Σδούκου τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο δραστικών παρεμβάσεων, ώστε να αλλάξει η ενεργειακή κατηγορία του σπιτιού. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των Ελλήνων στη διάρκεια της κρίσης.

«Το «νέο Εξοικονομώ» για τις κατοικίες είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Το προηγούμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» διέθεσε γι αυτό το σκοπό περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ και εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 80 χιλιάδες πολίτες.
Οι επιτυχόντες ήταν 40 – 50 χιλιάδες και μένει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, μέσω της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, που ήταν προαπαιτούμενο.
Όσο για τους επιλαχόντες, ξεπέρασαν τις 30 χιλιάδες και αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ και γι αυτούς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα