back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΑΔΕ: Από την ερχόμενη εβδομάδα η «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης» των φορολογουμένων

Διαβάστε επίσης

Σε λειτουργία τίθεται εκτός απροόπτου,από την ερχόμενη εβδομάδα από την ΑΑΔΕ η νέα ψηφιακή εφαρμογή με την κωδική ονομασία «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης» μέσω της οποίας ο κάθε φορολογούμενος θα ενημερώνεται αναλυτικά σε μηνιαία βάση στον προσωπικό του λογαριασμό στο taxis ,ακόμη και μέσω του κινητού του τηλεφώνου, για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε με την εφορία, αλλά και για τις τρέχουσες ή παλαιές φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η ψηφιακή εφαρμογή αποτελεί στην ουσία ένα e-statement ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούν οι τράπεζες προκειμένου να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τους πελάτες τους για τις μηνιαίες κινήσεις των λογαριασμών τους.

Τι θα βλέπει στον προσωπικό του λογαριασμό στο taxis ο κάθε φορολογούμενος μπαίνοντας με τους κωδικούς πρόσβασής του; Ως αρχή ,η νέα εφαρμογή θα περιλαμβάνει συναλλαγές του Μαΐου, όπως πληρωμές που έκανε μέσω της ΑΑΔΕ προς την εφορία, την κίνηση των οφειλών του που βρίσκονται σε ρύθμιση ή εκτός ρύθμισης, συμψηφισμοί με οφειλές του που του έγιναν από την εφορία π.χ σε περίπτωση επιστροφής φόρου, υπόλοιπα των οφειλών του, ποσά αποζημιώσεων ή επιδομάτων που του καταβάλλει το κράτος κλπ.

Ειδικότερα,σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται:

  • Για τις μηνιαίες πληρωμές φόρων. Συγκεκριμένα για τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, για την πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, για τη ρύθμιση των 120 ή 100 δόσεων, και για τα χρέη της πανδημίας. Από τον Ιούλιο θα καταγράφονται και οι δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στο δημόσιο.
  • Για τα ποσά φόρων που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές καθώς και για το είδος των οφειλών (φορολογικές ή ασφαλιστικές) που μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν μετά τον συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.
  • Για τις επιστροφές φόρου και για τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κ.ά.) που έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
    Για το ποσό των επιδομάτων που έχουν λάβει. Για παράδειγμα, την επιδότηση καυσίμων μέσω του Fuel Pass ή την επιδότηση ρεύματος μέσω του Power Pass. Tον χειμώνα θα ενημερωθούν για το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν.
  • Για τις υπερεισπράξεις, τα επιπλέον ποσά δηλαδή που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Εκτός αυτών οι φορολογούμενοι ,στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης,θα ενημερώνονται επίσης

  • για όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ όπως οι δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία,
  • θα μπορούν να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας και να μεταβάλουν τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • θα βλέπουν τις οφειλές, τις πληρωμές και τις επιστροφές φόρων και να προχωρήσουν μέσω του myAADE στην πληρωμή των φόρων και στη ρύθμιση των οφειλών τους.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα