back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν σήμερα εντολή απομάκρυνσης από τη νότια πόλη του Σεβεροντονετσκ. Την ίδια ώρα το Κίεβο χαιρέτισε την ιστορική απόφαση της Ε.Ε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία.

Για «μοναδική και ιστορική στιγμή» έκανε λόγο χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρετίζοντας την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ και πρόσθεσε “το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ”. “Μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό, να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, να ενταχθούμε στην ΕΕ και… κατόπιν μπορούμε να ξεκουραστούμε” είπε χαρακτηριστικά και ενώ σήμερα συμπληρώνονται 4 μήνες από την ρωσική εισβολή στη χώρα του. Ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα όρια της πόλης Λισιτσάνσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολής Ουκρανίας, πάντως απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα, ανέφερε χθες το γενικό επιτελείο στο Κίεβο. Η απώλεια των δύο πόλεων θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την ουκρανική πλευρά στις εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται η Μόσχα προελαύνει, αργά αλλά σταθερά, στην περιοχή αυτή. Σφοδρές μάχες μαίνονται όμως και στα νότια της Σεβεροντονιέτσκ, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αποδίδεται “στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους” και στη “συγκέντρωση πυρός”. Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται σήμερα, 24 Ιουνίου 2022, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, η ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εξαιτίας εργασιών αναβάθμισης της ασφάλειάς της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο καλούν οι 27 της ΕΕ την Τουρκία μετά τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει -όπως τονίζεται- «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας»

Τέλος, η σύνοδος κάλεσε ειδικά τα υπό ένταξη μέλη να εφαρμόσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση νέας έκτακτης μακροοικονομικής συνδρομής, προς την Ουκρανία ύψους έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόνισε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έκανε αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις από τα κατεχόμενα του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, αντ’ αυτού θα όφειλε να πιέσει προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις», τόνισε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών που επιθυμούν να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοιού.

Παραμένει ισχυρή η σύσταση για εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ για τους νεότερους η αρμόδια επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Τέταρτη δόση δεν θα λάβουν όσοι έχουν κάνει τρεις και μετά νόσησαν με κορωνοιό.

«Δεν θα σύστηνα τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος», είπε στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 απέτρεψαν σχεδόν 20 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος του προγράμματος εμβολιασμού, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Θανάσιμα τραυματισμένη από μαχαίρι εντοπίστηκε τα ξημερώματα από το γιό της 46χρονη γυναίκα στο διαμέρισμά στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι.
Δράστης ο 53χρονος σύζυγος της ο οποίος εντοπίστηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί να έχει πέσει σε γκρεμό με το αυτοκίνητο του στην παραλία Θυμάρι στην Αθηνών Σουνίου. Τον δράστη παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σε μία ώρα στα Προπύλαια συνταξιουχικές Οργανώσεις. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, η ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εξαιτίας εργασιών αναβάθμισης της ασφάλειάς της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι πολίτες μπορούν να καλούν δωρεάν στο 1555.

Σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ, πιστώνονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 47.000 δικαιούχων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα και υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά και τα βόρεια.

Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 35 βαθμούς Κελσίου. 28 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα