back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διεκδικώντας χώρους πρασίνου στους Αμπελόκηπους

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής Αμπελοκήπων διεκδικώντας το οικόπεδο  2,7 στρεμμάτων της ΔΕΗ στο πάρκο ΚΑΠΑΨ να γίνει χώρος πρασίνου. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στις 7.30 μμ. Μετά την απόρριψη από την ΔΕΗ  της ομόφωνης πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου για εξωδικαστικό διακανονισμό της τιμής μονάδος, ώστε να εξαγοράσει ο Δήμος Αθηναίων το οικόπεδο, οι κάτοικοι ζητούν την παραχώρηση του, κατά χρήση στον Δήμο έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Μετά από αυτή την  απόρριψη του αιτήματος μας από τη ΔΕΗ ζητάμε μέχρι να προσδιοριστεί η τιμή μονάδος στα δικαστήρια να παραχωρηθεί  άμεσα αυτή η  έκταση των 2,7 στρεμμάτων  κατά χρήση στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα ως πράσινο» αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων Γιάννης Καλύβας. «Ο Δήμος Αθηναίων, θα προχωρήσει στη δικαστική διαδικασία, για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδος μια διαδικασία χρονοβόρα και δυστυχώς θα αργήσει να αξιοποιηθεί ως πράσινο, ο τελευταίος αυτός ελεύθερος χώρος της έντονα πυκνοδομημένης περιοχής μας. Για αυτό ζητάμε έστω και τελευταία στιγμή η ΔΕΗ να παραχωρήσει κατά χρήση το χώρο στον δήμο. Μιλάμε για ένα οικόπεδο χαρακτηρισμένο πράσινο από το 2003».

«Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων, είναι απόλυτα ρεαλιστική και δίκαιη, αφού το ακριβώς διπλανό τμήμα των 6 στρ. του οικοπέδου εξαγοράστηκε ήδη από τις Κτιριακές Υποδομές, για την ανέγερση σχολείου, με τιμή μονάδος που προσδιορίστηκε με απόφαση του Εφετείου (υπ΄ αριθ. 5420/1-12-2015) και του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθ. 297/12-1-2018),», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

«Τη Δευτέρα  27 Ιουνίου 2022 καλούμε κατοίκους και φορείς της περιοχής μας αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε μια ενημερωτική και αγωνιστική συγκέντρωση όπου θα συζητηθούν το θέμα του συγκεκριμένου οικοπέδου αλλά και άλλα ζητήματα όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί και η προστασία του Υμηττού», προσθέτει ο κ. Καλύβας.

Στην ανοιχτή επιστολή που απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, αναφέρεται η ιστορία και οι αγώνες των κατοίκων για την επίμαχη έκταση.

«Πρέπει να σας θυμίσουμε, κ. πρόεδρε, ότι την ευρύτερη έκταση των 21 στρεμ, την απαλλοτριώσατε από το Γηροκομείο Αθηνών τα έτη 1962 και 1966 με σκοπό να κατασκευάσετε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος (που ήδη λειτουργεί) και όχι να ανεγείρετε μεγαθήριο στέγασης των κεντρικών σας υπηρεσιών, όπως προσπαθήσατε από το 1980 στην έκταση των 8,7 στρ. 

Η απόφασή σας αυτή ευτυχώς για την περιοχή μας, δεν ευοδώθηκε αφού ως αποτέλεσμα ενός τιτάνιου και μακρόχρονου αγώνα όλων των φορέων της περιοχής μας (πολιτιστικοί, αθλητικοί, γονέων, εκπαιδευτικών κ.λπ.), όλων των πολιτικών κομμάτων, πολλών επιστημονικών συλλόγων και φυσικά όλων των κατοίκων (δεκάδες συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας, δικαστικοί αγώνες κ.λπ.), ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως πράσινο τα 2,7 στρέμματα και σχολείο τα 6 στρέμματα.

Πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε, πως με την απαλλοτρίωση αυτής της έκτασης από το Γηροκομείο Αθηνών (δηλ. των 21 στρεμ.) στερήσατε αυτό το χώρο, με τα ωραία πέτρινα κεραμοσκεπή διώροφα κτίρια και το πλούσιο υψηλό πράσινο, όχι μόνο από τους τρόφιμους του Γηροκομείου Αθηνών αλλά και τους κατοίκους αφού ο χώρος ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι προσβάσιμος στους κατοίκους (για περίπατο, επικοινωνία με τους τρόφιμους, παιχνίδι για τα παιδιά μας κ.λπ.)».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα