back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Η Γερουσία υιοθέτησε ν/σ για να περιοριστεί η βία με πυροβόλα όπλα – Σήμερα ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων

Διαβάστε επίσης

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες Πέμπτη (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας) νομοσχέδιο με σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ, που προβλέπει στέρησης της πρόσβασης σε αυτά για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και προγράμματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ψυχική υγεία και για την ασφάλεια στα σχολεία.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε με 65 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά και θεωρείται πρακτικά βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα, δεν χωράει καμία σύγκριση με τα μέτρα που ζητούσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεν, αλλά είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες και χαρακτηρίζεται βήμα προόδου από μέρος των ακτιβιστών που αγωνίζονται για να περιοριστούν τα πυροβόλα όπλα.

Η έγκρισή του από την ομοσπονδιακή άνω Βουλή καταγράφηκε μερικές ώρες μόλις μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο –στο οποίο η καθαρή πλειοψηφία των μελών είναι συντηρητικοί– των «περιορισμών» στην οπλοφορία που προέβλεπε νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο νόμος αυτός, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1913, απαιτούσε άδεια οπλοφορίας, η οποία χορηγείτο μόνο σε όσους είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως θα χρειαζόταν να αμυνθούν σε δημόσιο χώρο, είτε λόγω του επαγγέλματός τους είτε λόγω απειλών που είχαν δεχθεί. Αν τη λάμβαναν, επιτρεπόταν να τα φέρουν, πάντως κρυμμένα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε εξοργισμένες αντιδράσεις από Δημοκρατικούς πολιτικούς, ανακοινώθηκε ενώ οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με έξαρση της εγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τρομακτική σειρά σφαγών, ιδίως στην Ουβάλντε (Τέξας), όπου έφηβος σφαγίασε 21 ανθρώπους μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο –19 παιδιά και δυο δασκάλες–, και στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), όταν νεαρός ρατσιστής δολοφόνησε 10 μαύρους σε σούπερ μάρκετ, μέσα σε χονδρικά μια εβδομάδα τον Μάιο.

Αντιδρώντας στην υιοθέτηση του νόμου από τη Γερουσία, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση, διαβεβαιώνοντας πως θα συμβάλλει να προστατεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί και τα παιδιά στα σχολεία και καλώντας την κάτω Βουλή να τον εγκρίνει το συντομότερο δυνατό.

Πηγή : ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα