back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μ. Καλαμπόκας για το Heat Alert: Ο Δήμος Αθηναίων έχει το δικό του δίκτυο προστασίας για τους κατοίκους της πόλης από τους καύσωνες

Διαβάστε επίσης

Το δικό του δίκτυο συνδρομής και προστασία των κατοίκων της πρωτεύουσας από καύσωνες διαθέτει και εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων.

Εκτός από τα δημοτικά ιατρεία που είναι σταθερά στο πλευρών των δημοτών, μέσω του Heat Alert ενημερώνει άμεσα για τις συνθήκες στην πόλη το καλοκαίρι, όπως και για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται κυρίως για τον πιο ευάλωτο πληθυσμό, σε ένα περιβάλλον με διαρκώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, παγκοσμίως.

Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Μάνος Καλαμπόκας μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη εξήγησε την διαδικασία μέσω της οποίας ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με τα δεδομένα επικινδυνότητας, ανάλογα με το επίπεδο ζέστης που θα βιώνουν στην Αθήνα.

«Λειτουργεί μέσω μηνυμάτων και προειδοποιεί για τις μέρες του καύσωνα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι προκειμένου να προστατευτούν.
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ταξινομεί τους καύσωνες σε 4 κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών, παρέχοντας ενημέρωση όχι μόνο για το επίπεδο σοβαρότητάς τους, αλλά και για ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με πρακτικές συμβουλές και βήματα που καλό είναι να ακολουθήσουν όλοι, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε συνολικά καλύτερα, στις δύσκολες περιόδους».

Για αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία, ο δήμος συνεργάστηκε με επιστήμονες του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες ακραίας ζέστης. Δεν παρέχει μόνον μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά συνυπολογίζει και τον κίνδυνο που ενδεχομένως διατρέχουν κάτοικοι και επισκέπτες, από αυτά.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε με συσχέτιση δεδομένων θνησιμότητας και καιρού, σε ένα διάστημα εικοσαετίας.

Oι καύσωνες κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 -Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων
– Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα
– Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξεις – Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα
– Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις

Παράλληλα με τις δράσεις που ενεργοποιούνται κατά της ακραίας ζέστης, ο Δήμος Αθηναίων έχει καταρτίσει και ένα πλήρες σχέδιο για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή κυρίως με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, που προσφέρουν ανάσα δροσιάς. Από τα πάρκα “τσέπης” σε γειτονιές της Αθήνας έως τη Διπλή Ανάπλαση στον Ελαιώνα στην πιο επιβαρυμένη από τη ζέστη, περιοχή της πόλης.

– Heat Alert μέσω μηνυμάτων, με πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση και προστασία των κατοίκων από τους καύσωνες.

– Γραμμή Βοήθειας [210-3638049] από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με πληροφορίες και στήριξη των κατοίκων στη διάρκεια του καλοκαιριού (Ώρες: 08:30 – 19:30).

– Επέκταση ωραρίου λειτουργίας στις κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας από τις 08.00 έως τις 20.00.

– Υποστήριξη σε άτομα τρίτης ηλικίας μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακραίας ζέστης μέσα στο σπίτι.

– Σεμινάρια επιμόρφωσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προς τους υπαλλήλους Υγείας του Δήμου Αθηναίων και στους απασχολούμενους στις Λέσχες Φιλίας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καυσώνων στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών.

– Κατάλληλα εξοπλισμένα βανάκια θα κυκλοφορούν στις πιο ζεστές γειτονιές της Αθήνας με δροσερό νερό και υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξίας. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

– Αναλυτική ενημέρωση στη νέα σελίδα του Δήμου Αθηναίων https://coolathens.cityofathens.gr/ .

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καύσωνες συνιστούν την πλέον θανατηφόρο φυσική καταστροφή, αν και δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα , όπως πλημμύρες ή θύελλες. Η ελληνική πρωτεύουσα μαζί με τη Σεβίλλη είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν το σύστημα Heat Alert.

                       

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα